За да продължат напред двустранните отношения, Япония и Индия трябва да използват взаимното допълване

Най-младият японски премиер написа в книгата си Към красиво общество, че няма да се изненада, ако след десет години отношенията Япония-Индия изпреварят отношенията Япония-САЩ и Япония-Китай.

FinancialExpress

На 14-та годишна среща на върха Индия-Япония министър-председателите Кишида Фумио и Нарендра Моди решиха да продължат напред в специалното стратегическо и глобално партньорство между Индия и Япония. Те споделиха обща визия, че икономиките на двете страни ще бъдат задвижвани от „стабилни двустранни инвестиции и търговски потоци чрез диверсифицирани, устойчиви, прозрачни, отворени, сигурни и предвидими глобални вериги за доставки“ според съвместното изявление. Без съмнение, високият воден знак на двустранните отношения беше по време на премиерския пост на Абе Шиндзо, когато индо-японските връзки навлязоха в качествено нова фаза.

Най-младият японски премиер написа в книгата си Към красиво общество, че няма да се изненада, ако след десет години отношенията Япония-Индия изпреварят отношенията Япония-САЩ и Япония-Китай. Предизвикателството и за двете нации е да превърнат тази амбициозна визия в реалност. Моделът на икономическо сътрудничество през 2014 г. също до голяма степен е подобен на обявения на срещата на върха. При Абе Япония обеща 3,5 трилиона йени (33,8 милиарда долара) за бързи влакове, интелигентни градове, подмладяване на реки като Ганга и проекти за чиста енергия. Това вече е увеличено до 5 трилиона йени (42 милиарда долара) публични и частни инвестиции и ОПР през следващите пет години.

Въпреки напредъка в двустранното икономическо сътрудничество, водещият проект за бърз влак между Ахмедабад и Мумбай все още е в процес на работа, като придобиването на земя все още не е завършено. Така също са специализирани коридори за товарен и индустриален транспорт и интелигентни градове. И двамата лидери потвърдиха, че този проект за бърз влак е важен символ на сътрудничеството между Индия и Япония; че ще работят заедно за започване на операциите най-рано. В момента в Индия има 1455 японски компании. Япония е единствената страна в света с 12 специализирани индустриални населени места в девет щата в цяла Индия.

Има Japan Plus Desk, учреден през 2014 г. със споразумение между Абе и Моди, за да осигури улеснение и държане на ръка на инвеститорите в Индия. Това подобри нивата на комфорт за Япония, за да стане петият най-голям инвеститор в Индия. Това обаче не се отразява в стабилната търговия – двупосочните потоци са само 17,2 милиарда долара въпреки всеобхватното споразумение за икономическо партньорство (CEPA) от 2011 г., което се стреми да премахне митата върху повечето продукти; увеличаване на достъпа за индийски професионалисти и доставчици на договорни услуги до японския пазар. Япония има търговски излишък от 6,8 милиарда долара през тази фискална година (април-януари). На срещата на върха и двамата лидери признаха необходимостта от засилване на двустранната търговия и насърчиха по-нататъшен преглед на прилагането на CEPA чрез съществуващите механизми.

Въпреки че Индия предприе стъпки за подобряване на бизнес средата за японските инвеститори, това е област, в която са необходими допълнителни мерки за привличане на големи инвестиции. При всички оптимистични проучвания на Японската организация за външна търговия, според които мнозинството от японските компании, инвестирали в Индия, са положителни за разширяването на бизнеса си, те не вземат решения да инвестират прибързано. Тяхната експозиция към АСЕАН е 11 пъти по-висока, отколкото в Индия. Нетният приток на ПЧИ от Япония към Индия е намалял рязко до 2,7 милиарда долара през 2021 г. от пиковите нива от 4,2 милиарда долара през 2016 г. според JETRO в момент, когато Япония търси алтернатива на инвестирането в Китай.

Японските големи инвестиции са обезпокоени от опасения относно сложната правна и данъчна система, трудните трудови проблеми, неадекватната инфраструктура, лошото изпълнение на договорите и т.н. За да се възползват от неизпълненото обещание на отношенията, както Япония, така и Индия трябва да се възползват от естественото си допълване. Япония е „твърда“ сила с производствено майсторство. Индия е „мека“ сила в ИТ и услугите. На Япония липсват природни ресурси, с които Индия разполага. Япония има капитал. Индия има квалифицирана работна ръка. Япония търси пазари. Индия има процъфтяващ огромен вътрешен пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *