Водородната политика на Индия: Как работят автомобилите, задвижвани с водород?

FinancialExpress

Според експерти електрическите превозни средства с водородни горивни клетки (FCEV) са най-подходящи за превоз на тежкотоварни автомобили на дълги разстояния.

На 17 февруари индийското правителство нотифицира политиката за зелен водород и зелен амоняк; водородът, когато се произвежда чрез чиста енергия, като слънчева, се нарича зелен водород. Въпреки че политиката не говори изрично за превозни средства, задвижващи зелен водород в близко бъдеще, водородни автомобили съществуват и експертите казват, че електрическите превозни средства с водородни горивни клетки (FCEV) са най-подходящи за превоз на тежки превозни средства на дълги разстояния.

Какво е FCEV?

Подобно на стволовите клетки в областта на медицината, горивните клетки са зараждаща се технология в света на автомобилите. Той работи като електролиза (електрическият ток преминава през вещество и веществото губи или получава електрон), но в обратна посока. Казано по-просто, вместо да се използва електричество за разделяне на водата на водород и кислород, тези два елемента се комбинират, за да произвеждат вода и електричество. След това електричеството се използва за задвижване на двигателя на автомобила, а водата е единственият отпадък.

Горивната клетка получава кислород от въздуха и водород от резервоар (водородът е силно реактивен и не се предлага в чиста форма в естествено състояние). И това е предизвикателството: Произвеждане на достатъчно чист водород като гориво и то устойчиво. Това устойчиво производство на водород е това, към което се стреми правителствената политика.

Предимства на FCEV

Първо, FCEV могат да изминат над 500 км с пълен резервоар с водород и след това да се презаредят за 2-3 минути, точно като обикновените бензинови/дизелови автомобили, за разлика от електрическите автомобили, които се нуждаят от много часове за зареждане. Второ, водородът е най-разпространеният елемент във Вселената, за разлика от лития (който е ключовият компонент в батериите на електрически превозни средства). Трето, има въпроси без отговор относно излезлите от употреба батерии: Къде да ги изхвърлите и как?

Прочетете също: Renault Triber Limited Edition стартира на Rs 7,24 lakh: Ето какво е новото

Най-известните коли

Toyota Mirai, Hyundai Nexo и Honda Clarity — последният, според съобщенията, е спрян от производство — са най-известните FCEV в световен мащаб, но те не биха могли да станат толкова популярни, колкото електрическите превозни средства с батерии, тъй като наличието на водород като гориво е предизвикателство дори в развитите пазари като Япония. С политиката на Индия за водород, насочена към увеличаване на вътрешното производство на зелен водород до 5 милиона тона до 2030 г. и превръщането на Индия в експортен център за чисто гориво, това може да бъде изстрел в ръката за производителите на автомобили и компаниите за търговски превозни средства, които разработват FCEV. зората на истинското водородно общество не е далечен мирай (бъдещето).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *