Вносът на памук в Индия ще нарасне, тъй като правителството удължава срока за освобождаване от мита

FF

Индия удължи крайния срок за внос на памук без плащане на данъци до 31 октомври от по-ранната крайна дата 30 септември 2022 г. Очаква се това да доведе до увеличаване на вноса, особено защото има рязък спад на цените на памука на международния пазар . Но експерти и източници от текстилната индустрия смятат, че това ще бъде временно облекчение.  

Индийското правителство каза в уведомление, че е удължило крайния срок с един месец, тъй като сеитбата на реколтата от памук се забави в някои региони поради неравномерни мусонни валежи. Индия разреши безмитен внос през април тази година, след като местните цени скочиха до рекордно високо ниво поради спад в производството и рали на световните цени.

Текстилната промишленост в Индия може да очаква голямо облекчение от последното решение на правителството, тъй като световните цени на памука отбелязаха повече спад в сравнение с цените на вътрешния пазар. Вътрешните цени на памука са паднали до около ₹80 000-90 000 за бонбон от 356 кг. 

За сравнение, цените на памука в ICE отбелязаха рязък спад и договорът на ICE от октомври 2022 г. беше отбелязан на 99,89 щатски цента за паунд във вторник, което означава ₹62 700 за бонбон (₹176 за кг). Ако разликата в цените се запази през следващите месеци, се очаква вносът на памук да нарасне. Това ще подобри наличността на па

мук на вътрешните пазари.

Пазарните настроения вече изпитват натиск поради резкия спад на глобалните цени и вътрешните цени на памука също са намалели до известна степен, но по-ниската наличност ограничава свободното падане. Предачните мелници и тъкачната промишленост също са предпазливи за възможностите за по-нататъшен спад на цените. Ако безмитният внос се увеличи, вътрешните цени може да почувстват по-голям натиск.

Експерти и заинтересовани страни от индустрията обаче смятат, че едномесечното удължаване на безмитния внос може да осигури само временно облекчение, тъй като правителството не е премахнало вносното мито завинаги. По-рано представители на текстилната индустрия призоваха министъра на текстила и търговията и промишлеността Пиюш Гоял за удължаване на безмитния внос до декември 2022 г. Но правителството се съгласи да удължи безмитния режим допълнително само ако е необходимо. Източници от индустрията казаха, че подобен подход не помага на производствените единици да планират за по-дълъг период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *