Ваксинални паспорти, вътрешен туризъм, скъпи полети – това ли е бъдещето на пътуванията в постпандемична Азия?

Източник South China Morning Post Автор: Kok Xinghui

Коронавирусът промени индустрията, принуждавайки компаниите и страните да преориентират съществуващите си модели в региони, където туризмът е огромен икономически двигател
Но обслужването на местните туристи не може напълно да компенсира спада, казват експертите, докато промяната на търсенето и изобилните притеснения на туристите означават, че бъдещето е всичко друго, но не и сигурно.

Когато се възобновят международните пътувания, вероятно туристите ще трябва да използват втори паспорт – световно признат, който показва всички ваксини, които са взели. Дори и с новата документация обаче, свободното движение на хора, което се е случило в предпандемични времена, е малко вероятно да се върне тази година. И с по-малко полети и повече ваксини и тестове, скачането на борда на самолет вероятно ще стане много по-скъпо – и много по-рядко.
Това бяха прогнозите на туристическите експерти, които ркоментираха тази седмица в Азия – с допълнителната теза, че точно както миналата година, пътниците са по-склонни да се придържат към опознаването на собствените си страни, вместо да се отправят към чужбина.
Хотелиерът Хо Куон Пинг – изпълнителен председател на Banyan Tree Holdings, който управлява хотели в Азия, Америка, Африка и Близкия изток – заяви на неотдавнашна конференция, че пътуванията ще станат по-целенасочени, като хората ще се замислят повече, преди да закупят самолетен билет, независимо дали за свободно време или бизнес. Междувременно Абхинет Каул, старши директор на публичния сектор и правителството в Frost & Sullivan, заяви, че ще дойде „поне 2024 г., преди туризмът да се върне на нивата от 2018 и 2019 г.“.
Пътуванията се промениха драстично от януари миналата година, когато страните по света започнаха да забраняват полети от Китай в отговор на разпространението на коронавируса там. Тъй като ограниченията се разпространиха след Covid-19, международните пътувания спряха. Малко се е променило почти 12 месеца по-късно, тъй като много страни вече забраняват пристигането от Великобритания и Южна Африка поради по-инфекциозен вариант на болестта.
Полагат се допълнителни усилия за отваряне на някои канали за пътуване. Наскоро Тайланд облекчи ограниченията за пътуване за посетители от 56 страни, включително Сингапур, Япония и Съединените щати, позволявайки влизане на туристи със здравен сертификат, за да докаже, че са свободни от Covid-19 – въпреки че те все още трябва да бъдат под карантина за 14 дни.

От септември Виетнам разрешава изходящи търговски полети до седем азиатски дестинации, но на вътрешните превозвачи все още е забранено да извършват входящи полети. Посетители от подобни на Бруней, Виетнам и Нова Зеландия имат право да влизат в Сингапур, но пътуването не е разрешено в обратна посока. Междувременно дългоочакваният балон за пътуване между островната държава и Хонконг се срина, когато последният видя възраждането на Covid-19.

Световната туристическа организация на ООН (UNWTO) очаква международният туризъм да спадне с над 70% през 2020 г., достигайки до нивата отпреди 30 години. През периода януари-октомври миналата година според нея светът е загубил 935 милиарда щатски долара приходи от износ на туризъм или повече от 10 пъти загубата, настъпила по време на световната икономическа криза през 2009 г., тъй като 900 милиона летовници анулираха своите планове за пътуване.
Азиатско-тихоокеанският регион отбеляза най-голям спад на пристигането на чуждестранни туристи, с 82%, докато UNWTO очаква възстановяване на международния туризъм да се случи не по-рано от 2023 г. Това беше опустошителен удар за региона, където туризмът отдавна е огромен двигател на икономиките.


През 2018 г. приходите от индустрията съставляват 17,8% от брутния вътрешен продукт на Камбоджа и над 11% от този на Тайланд. На индонезийския остров Бали до 70% от жителите зависят от туризма. Цифрите от страни като Виетнам също помагат да се илюстрира ситуацията: през миналата година тя бе домакин на едва 3,8 милиона чуждестранни туристи, далеч от рекорда от 18 милиона през 2019 г.
Индустрията беше в режим, при който растежът просто се приемаше за даденост, но Covid-19 промени тази динамика и начин на мислене.
„След девет години непрекъснат растеж това беше катастрофално за туристическите фирми -авиокомпаниите, хотелите, круизите, туристическите агенции ”, каза Каул от Frost & Sullivan. „Индустрията беше в режим, при който растежът просто се приемаше за даденост, но Covid-19 промени тази динамика и начин на мислене.“.
Данните на авиокомпаниите също отразяват степента на катастрофата. През ноември миналата година Singapore Airlines прелетя само 45 600 пътници – 97,6% спад в сравнение с предходната година, докато Malaysia Airlines заземи 75% от своите самолети.
Част от щетите са постоянни, като авиокомпании като Cathay Dragon в Хонконг и тайландския NokScoot се свиват. Ситуацията е малко по-малко ужасна за страните с огромен вътрешен пазар, но дори вътрешният въздушен транспорт в Индия, например, е на 65 процента от нивата преди пандемията.
„Когато излезем от пандемията, нашият свят и нашата индустрия несъмнено ще бъдат различни“, каза Нуно Герейро, регионален директор на Booking.com, който очаква пътниците да очакват по-голяма гъвкавост и уверения, като например възможността да анулират и променят датите без такса.

Докато правителствата призовават жителите да пътуват вътре в страната, а не в чужбина, Lux Group, компания за луксозен туризъм във Виетнам, която обслужва изключително туристи от висок клас от Европа и САЩ, предлага отстъпки от 50% на местните пътници и позволява на децата да се качват на круизи без такса. Основателят Фам Ха каза, че пандемията „се чувства като Трета световна война“ и че ще минат четири години, преди той отново да може да обслужва 10 000 клиенти годишно.
Booking.com също така „стимулира местните алтернативни места за настаняване като риокани [или японски ханове] и разнообразява нашите предложения за нашите клиенти“, каза Герейро. Компанията си сътрудничи с държавни програми като японската кампания „Go To Travel“, която субсидира до 50% от транспорта, хотели, ресторанти, туристически атракции и пазаруване в страната. Кампанията обаче е спряна до 11 януари поради скока в случаите на Covid-19.
Ясно е, че нещата се променят бързо в света след Covid-19. За Guerreiro това означава, че Booking.com трябва да „продължава да бъде устойчив, усърден и пъргав в нашия подход“.

Марки и компании настрана, апетитите за пътуване също са се променили. Докато треската на кабината е висока в малкия град Сингапур – толкова много, че билетите бързо се разпродадоха, когато беше обявен балонът за пътуване в Хонконг – експерти казват, че потенциалните пътници в държави с по-големи хинтерланди са по-малко склонни да предприемат действия извън своите граници.


Тъй като Китай забранява изходящите турове, много туристи от страната са предприели проучване у дома. През август обемът на вътрешните полети в Китай се възстанови до 95,4% от нивото на 2019 г., докато 13 китайски превозвачи изпълниха повече полети в сравнение с година по-рано. В Booking.com вътрешните пътувания съставляваха над 70% от резервациите им за глобални стаи през третото тримесечие на 2020 г. спрямо 45% през 2019 г.
Сингапур приема тестове за коронавирус, коефициенти на инфекция, за да ускори рестартирането на пътуването
5 ноември 2020 г.

Тази тенденция за вътрешни пътувания може да продължи дълго. В проучване, проведено от 20 000 пътници в 28 държави, проведено от Booking.com, 17 на сто са планирали да пътуват в рамките на собствената си държава през 2021 г., а 12 на сто са възнамерявали да направят това и след този срок. За тези, които се интересуват от международни пътувания, само една трета ще отиде на „другия край на света“ през 2021 г., вместо да предпочете регионалните дестинации в близост.
‘Твърде достъпно?’
И все пак вътрешните пътувания „не могат напълно да компенсират загубата на международни пътувания“ по отношение на броя на пътуващите и тяхната разходна мощ, каза експертът по туризъм Уонг Кинг Ин от Сингапурския технологичен университет „Нанянг“.
За да се върне доверието в международните пътувания, тя каза, че трябва да има нова глобална система за управление на здравето и широко използване на ефективна ваксина.
Тъй като страните от региона вече доставят ваксини, остана единствено международно признат „здравен паспорт“, който да уточни подробно вида ваксини, които пътникът вече е имал, каза Вонг. Тя смята, че това може да се превърне в постоянна характеристика на пътуванията в бъдеще, по същия начин, както 11 септември превърна по-строгата сигурност в постоянна характеристика на летенето.

Единственото притеснение е, че „все още има много хора, които може да не искат да опитат първата партида ваксини“, каза Вонг, посочвайки продължаващите страхове и опасения относно страничните ефекти от ваксинациите.
Kaul от Frost & Sullivan заяви, че не очаква туризмът да се възстанови бързо дори и с ваксините, добавяйки, че все още е несигурно дали хората ще се нуждаят от периодични инокулации, като например ежегодни убождания против грип.
Освен ваксини, той каза, че има нужда от световни стандарти, що се отнася до чистотата и хигиената, докато Уонг каза, че страните ще се нуждаят от добри методи за проследяване на контактите.

„Важно е да не ставате самодоволни при ограничаване на разпространението на вируса“, ​​каза Герейро от Booking.com. „Ще мине известно време, преди да има действащ план, който да даде на хората и правителствата увереност на хората да пътуват свободно … Начинът, по който реагираме през следващите няколко месеца на този вирус, ще бъде от решаващо значение за напредъка към пълно възстановяване.“
Дали хората ще пътуват също ще зависи от цялостната икономика, финансовото здраве на потребителите и увереността в собственото им икономическо бъдеще, каза той.
В момента глобалните икономики изглеждат мрачни – Международният валутен фонд изчислява, че глобалният БВП е намалял с 4,4% през 2020 г. Но докато прогнозира ръст от 5,2% през 2021 г., тъй като икономиките неизбежно се увеличават след рецесията по Covid-19, правителствата не очакват заетост ставките да се възстановят толкова бързо, тъй като компаниите се борят да възстановят загубите си и да изплатят дългове. В Индонезия до 2,56 милиона души са загубили работата си поради пандемията, докато Сингапур е изправен пред най-тежката рецесия от десетилетия и през септември процентът на безработица се е повишил до 3,6%.
„Може би в миналото можете да ходите на Бали два пъти годишно, но сега можете да отидете там само веднъж“, каза Вонг. „Може би в миналото беше твърде достъпно.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *