UBL: Индийският пазар на индия може да получи придобивки, навлизат нови играчи въпреки пандемичните смущения

Над 30% от общото население в Индия са младежи и консумацията на бира все повече се превръща в част от социалните им взаимодействия.

United Breweries Ltd (UBL), която притежава популярната марка бира Kingfisher, очаква по-нататъшни придобивания и навлизане на нови играчи на индийския пазар на бира, въпреки прекъсванията поради COVID-19 и по-високите данъци от някои държави, се казва в техния годишен доклад.

„Пазарът на бира в страната се укрепва поради по-високия разполагаем доход, нарастващото предпочитание към слабоалкохолни напитки и постепенното социално приемане, се казва още в доклада, като се добавя, че тези фактори ще стимулират „огромен растеж през следващите години“.

Освен това UBL, който е пазарен лидер в сегмента, очаква също износът на бира да нараства с подкрепата на правителството.

„Пазарът на бира, който процъфтява, в съчетание с подкрепата на правителствените стимули за износ ще отвори положително по-висок потенциал за износ на индийските марки бира“, заяви UBL в годишния си доклад 2019-20.

В него се казва, че през последните три години компанията директно изнася за Сингапур, ОАЕ и няколко други държави, заедно със съществуващите си лицензионни договорености за пивоварство в Обединеното кралство (включително доставки за европейския пазар), Австралия, Нова Зеландия и Непал.

Въпреки възпрепятствието от въздействието на COVID-19 – както по отношение на приходите, така и по отношение на обема на продажбите, които могат да продължат през текущата година – пазарът се очаква да нарасне напред и напред, се казва в доклада.

Говорейки за индийския пазар, UBL заяви, че консумацията на бира на глава от населението тук все още е много ниска в сравнение с други страни в Азиатско-Тихоокеанския регион и следователно пазарът може да стане свидетел на „огромен растеж в следващите години“.

„Това ще бъде ръководено от фактори като преминаване от алкохол към консумация на бира от потребителите в Индия, увеличаване на разполагаемия доход, промяна в социалната перспектива и други“, добавя той.

„Отношението към консумацията на алкохол се развива особено сред младежите, работещите жени и останалото градско население, които придобиват апетит за бира, тъй като социалното пиене се е превърнало в по-приспособим начин на живот в метрото и градовете от ниво 2“, се казва в него.

Бирата постепенно се превръща в перфектен спътник след работа и за корпоративната Индия, заяви UBL, в която Heineken има мажоритарен дял.

„С изключение на текущата финансова година, когато продажбите и приходите могат да бъдат неблагоприятно повлияни поради последиците от това форсмажорно обстоятелство, възможностите за растеж на бирата ще останат на север“, се казва в съобщението.

Освен това, онлайн доставката на алкохол, разрешена в някои щати след отварянето на пазара след блокирането, увеличава достъпността на бирата, се казва в доклада.

Според UBL индустрията може да стане свидетел на по-нататъшни придобивания, навлизане на нови играчи и марки и връзки, които ще доведат този пазар по-нататък към растеж.

„Очаква се търсенето на първокласна бира да продължи да нараства и в бъдеще с увеличаване на личния разполагаем доход и по-висок жизнен стандарт“, се казва в него.

Съществуват обаче и някои предизвикателства, тъй като разпространението на бира в Индия все още се контролира до голяма степен от държавата или държавните корпорации, което води до по-строги регулации в различни щати, така че да има по-добър контрол върху цените, потреблението и акциза.

„Това е предизвикателство. През разглежданата година, щатът Андра Прадеш въведе нова политика за алкохол, която отмени съществуващите лицензии за барове и намали броя на търговските обекти с около 40 процента “, се казва в него и се добавя, че„ такъв консервативен и антииндустриален подход в няколко щата представляват предизвикателство за компанията “.

Бирената промишленост регистрира силен растеж през последните десетилетия. От общото потребление в индустрията от около 100 милиона случая през 2005 г., потреблението преминава над 300 милиона случая през 2019 г.

„Трима водещи играчи допринасят за над 85 процента от общите продажби в индустрията, като нашата компания е лидер на пазара с пазарен дял от около 52 процента“, каза UBL.

Индийският пазар на бира обаче се сви през 2020 поради няколко фактора като COVID-19 и някои „сухи дни“ през април и май поради общите избори.

Продажбите на алкохолни продукти, включително бира, бяха забранени в Индия за почти 40 дни по време на карантината, а продажбите започнаха от 4 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *