Трима българи в екипа за високоскоростен и евтин интернет,навлизащ в малките градове на Индия

Базираната на NCR Excitel има за цел да осигури по-добра интернет връзка на по-ниска цена и се стреми да разшири услугите си в предградията, където не присъстват големи марки.

Докато COVID-19 бушува, милиони хора започнаха да работят и да се учат от вкъщи, което стимулира използването на интернет в цяла Индия. Въпреки че има нарастване на интернет трафика, хората също надграждат до по-бързи скорости и по-големи планове за данни за по-добър достъп, създавайки уникални предизвикателства за доставчиците на интернет услуги. С усилията си да отговори на нарастващото търсене на широколентови услуги, Excitel стартира през 2015 г. от Vivek Raina, заедно с трима българи – Виктор Франсес, Николай Горчилов и Пламен Петков.

„Основахме Excitel с визията, че Интернет ще замени традиционната линейна телевизия като основен източник на домашно забавление. Бързото приемане на OTT услуги като Netflix, Amazon Prime Video, Zee5 и YouTube потвърждава нашето предположение след пет години “, казва Вивек. Понастоящем доставчикът на широколентов интернет се финансира от NEVEQ (New Europe Venture Equity), която е базирана извън България. В момента Excitel предлага услугите си в Делхи, Бенгалуру, Хайдерабад, Джайпур, Лакнау и Канпур.

Екипът

Вивек е завършил университета Джаму през 1998 г. специалност електроника. Той работи в производството на влакна в продължение на две десетилетия и тогава осъзнава, че широколентовият достъп е грешказа страната. По-рано е работил с Hathway, Reliance Communications и Digicable. Останалите трима съоснователи също са в интернет бизнеса от близо три десетилетия. Виктор и Николай стартират своята интернет компания Orbitel още през 1997 г. Според тях компанията им е била една от причините България да бъде класирана сред първите пет държави с най-бърз интернет. Те продават Orbitel на Deutsche Telekom през 2005 г. „Срещнах моите съоснователи, докато работех с Digicable. По времето, когато Индия беше на върха на интернет и телекомуникационната революция, това изглеждаше най-логичният избор с много прилики с България – държава, която започна либерализация на икономиката си в началото на деветдесетте “, казва Вивек. След години срещи и дискусии, съоснователите стартираха Excitel Broadband през септември 2015 г. като индоевропейско предприятие.

Продуктът и работата по него

Според Vivek са необходими няколко липсващи съставки, за да се направят жилищните широколентови предложения ориентирани към развлечения в Индия. „Първият беше с високоскоростен интернет. Второто беше да се премахне така нареченото ограничаване на данните в Политиката за справедлива употреба (FUP), а последното беше драстично намаляване на разходите за капацитет нагоре по веригата чрез вглеждане – директни мрежови връзки с всички основни доставчици на видео съдържание “, казва той. Основателите на Excitel трябваше да решат и други предизвикателства, за да подобрят плановете за крайни потребители и да разширят обхвата на мрежата извън престижните населени места в метрото и градовете от първи ред. Те трябваше да осигурят специална скорост на интернет без ограничение на данните на достъпна цена. През последните пет години Excitel заяви, че е инвестирал в технологии, които са му помогнали да измести плановете в NCR от Делхи от 1 до 300 mbps, което е неограничен характер, като същевременно запазва всички планове в диапазона от 500 и 1000 Rs. Второто предизвикателство беше да се разпространи влакната към домашната (FTTH) инфраструктура , ​​за да изпълни визията си да покрие Bharat – домашен широколентов достъп за обикновения човек. „Ето защо Excitel избра алтернативен бизнес модел, който е слаб, мащабируем и широкообхватен. В нашия случай секторът има много местни кабелни оператори (LCO). Поели сме ангажимент да трансформираме тези LCO в наши регионални партньори, които могат да предоставят FTTH инфраструктура от световна класа. Днес имаме хиляда партньора ”, казва Вивек. Excitel казва, че не е първата компания, която включва LCO за широколентова доставка от последната миля, но е първата, която инвестира в тези малки предприятия и ги трансформира в регионални партньори на Excitel.

По материал на: https://yourstory.com/2020/08/internet-broadband-provider-excitel-small-towns?fbclid=IwAR0vh_nqlf2icxzrkIa12eREGo1UGdn5LBunpmqwFKo22OfaF7wnatozQFQ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *