Транссексуални и племенни жени сред получателите на най-високите граждански награди в Индия

Индийската транссексуална фолклорна танцьорка Мата Б. Манджама Джогати беше сред 119-те носители на наградите Падма, най престижните индийски гражадански награди, връчени през октомври 2021 г. от президента на Индия г-н Рам Нат Ковинд.

Манджама Джогати е известна със своето майсторство в изпълнение на фолклорни танци Джогати Нритя, разработена от над 1000 публични изпълнения през последните 35 години. Тя оглавява академията на Карнатака Джанапада, която популяризира тази форма на народно изкуство.

Наградите Падма се дават за отлични постижения в различни области на дейност, а именно изкуство, социална работа, обществени въпроси, наука и инженерство, търговия и индустрия, медицина, литература и образование, спорт, държавна служба и др. Те имат три категории, а именно Падма Вибхушан, Падма Бхушан и Падма Шри. Наградените с Падма за 2021 г. включват 29 жени.

Манджама Джогати, фолклорен танцьор от наследството на Джогама, получава Падма Шри от президента Рам Нат Ковинд

Признанието за транссексуалната фолклорна танцьорка Манджама Джогати идва като резултат от по-широките усилия на правителството на Индия за защита на правата на транссексуалната общност с ново законодателство през 2019 г. и няколко други подкрепящи стъпки. Това даде възможност за достъп на транссексуални лица до много схеми на централното и щатското правителство за подобряване на здравеопазването, образованието, повишаването на квалификацията, подслон и икономическа подкрепа.


Някои от другите наградени включват Джагдиш Лал Ахуджа, известен също като Лангар Баба, който ежедневно сервира безплатна храна на стотици бедни пациенти и придружители пред болницата Пгимер в град Чандигарх.

Лангар Баба

Една от наградените е дамата от племето Туласи Гоуда, известна още като „енциклопедия на гората“ заради обширните си познания за различни видове растения и билки, въпреки че няма никакво формално образование.

Туласи Гоуда получава наградата Падма Шри от президента на Индия

Рахибай Сома Попере, племенна фермерка от окръг Ахмеднагар, която по-рано беше удостоена с титлата „Майка на семената“ от Централните научни и индустриални изследвания за вдъхновяващата си работа в доминирания от племената регион.

Рахибай Сома Попере получава наградата Падма Шри от президента на Индия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *