The Economic Times: Индия и Русия възнамеряват да подпишат споразумение за взаимен достъп до военните си бази

Ню Делхи. Индия и Русия разработват споразумение, което позволява на всяка от страните достъп до военни летища и бази на страната партньор. Това съобщи в сряда англоезичното индийско издание The Economic Times, позовавайки се на неназовани източници.

Според информацията на изданието, този документ може да бъде подписан през 2020 г. по време на планираната руско-индийска среща на върха с участието на руския президент Владимир Путин и индийския премиер Нарендра Моди, информира http://m.focus-news.net/.

Както отбелязва медията, подобно споразумение ще опрости взаимодействието в областта на отбраната и ще позволи на военните кораби и самолети да получат достъп до пристанища и летища на страната партньор за обслужване и зареждане с гориво. Това е важно, тъй като Русия остава водещ доставчик на оръжие за Индия, а двете страни активно провеждат съвместни учения, припомня изданието.

Подготвяното споразумение предполага възможността за разполагане на военен контингент с определен размер на територията на страната партньор.

Изданието посочва, че Русия е гарантирала постоянна доставка на оръжие и оборудване в отговор на искане от Индия за закупуване на ракети, боеприпаси и други неща в случай на спешна нужда.

След сключването на такова споразумение руската страна ще може да използва пристанища като Мумбай и Вишахапатнам за зареждане на морски кораби. Индия също ще може да използва руските пристанища и военни летища, включително в руската част на Арктика. Индия планира да създаде арктическа станция в близко бъдеще и Русия може да стане партньор в тази област, отбелязва изданието.

Превод и редакция: Иван Христов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *