Спасителите в Утаракханд се страхуват, че ще има не по-малко от 150 загинали след избухване на ледника

CNN

Най-малко 150 души са изчезнали, а 26 са загинали в северната част на Индия, след като част от хималайския ледник е паднал в река, изпращайки опустошителна лавина от вода, прах и камъни по планинското дефиле и се е срутил през язовир.

Спасителните екипи са работили през нощта, за да намерят оцелели, попаднали в капан под отломките. Повечето от изчезналите са работници от два водноелектрически проекта в квартал Чамоли в Утаракханд, които бяха засегнати от лавината.
Кадри от катастрофата в неделя показват бързо движеща се стена от вода и камъни, която се спуска надолу по тясно дере и пробива през язовир по-малкия водноелектрически проект, преди да се издигне надолу по течението, изтривайки сгради дървета и хора.
Ашок Кумар, шеф на полицията на Утаракханд, заяви в понеделник пред CNN, че в засегнатия регион са открити 26 тела. Той каза, че още 171 души са изчезнали, включително 35 работници, за които се смята, че са затворени в тунел при по-големия държавен хидроелектрически проект.
Около 2500 души в 13 села първоначално бяха прекъснати от светкавичните наводнения, предизвикани от колапса на ледника, заяви в понеделник Ашок Кумар, висш служител в полицията на Утаракханд.
Спасителите са стигнали до всички 13 села до понеделник следобед и в тях сега се работи за помощ, каза Кумар.
Междувременно спасителните усилия са насочени към изчистване на утайки и отломки от тунела, където се смята, че са затворени 35-те работници. Спасителите са успели да прочистят устието на тунела в понеделник, според публикация в Twitter от Бюрото за информация на държавата за пресата в Утаракханд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *