След 2 десетилетия Индия ще бъде третата икономика в света, според Мукеш Амбани

FinancialExpress

По време на разговор с главата на Facebook Марк Зукърбърг Амбани каза, че средната класа в Индия, която е около 50% от общия брой домакинства в страната, ще расте с три до четири процента годишно

Най-богатият индиец Мукеш Амбани във вторник заяви, че Индия ще расте, за да бъде сред първите три икономики в света през следващите две десетилетия и доходът на глава от населението ще се увеличи повече от два пъти. По време на разговор с генералния директор на Facebook Марк Зукърбърг Амбани каза, че средната класа в Индия, която е около 50% от общия брой домакинства в страната, ще расте с три до четири процента годишно.

„Твърдо вярвам, че през следващите две десетилетия Индия ще нарасне сред първите три икономики в света“, каза Амбани, който оглавява конгломерата от петрол до търговия на дребно до телеком Reliance Industries Ltd. По-важното е, че се превръщаме във водещо дигитално общество, с млади хора, които го управляват.“

„И нашият доход на глава от населението ще премине от 1800-2000 USD на глава от населението на 5000 USD на глава от населението“, каза той. Facebook, Jio и много други компании, както и предприемачи в света имат златна възможност да бъдат в Индия и да бъдат част от икономическата и социална трансформация, която ще се ускори през следващите десетилетия, добави той. Амбани каза, че Индия е изправена пред кризата с COVID с огромна устойчивост и решителност.

„Самият мащаб на пандемията на COVID-19, както всички останали в света, стресна всички нас в Индия. Но мисля, че не е в ДНК-то на Индия да бъде възпирана от криза “, каза Амбани, добавяйки, че всяка криза дава възможност за нов растеж. Индия е готова и почти наравно със света да пусне една от най-големите програми за ваксини през първата половина на 2021 г., добави той.

От изграждането на болница, посветена на COVID-19, до производството на ЛПС и от програмите за разпределяне на храна за уязвими секции, до Jio, осигуряващ свързаност и справяне с нарастването на мрежовия трафик, докато хората работят от вкъщи, Reliance and Reliance Foundation предприе поредица от стъпки в лицето на пандемията.

„… Понякога се чудя, че ако пандемията беше поразила Индия само четири или пет години по-рано, нямаше да сме в такава добра форма, каквато сме днес, с цялата свързаност, която имаме“, каза Амбани, хвалейки Digital . По време на пандемията Индия привлече най-големите преки чуждестранни инвестиции в историята си.

„… Имаме собствен пример за това как Jio и Facebook сключват партньорство точно в средата на локдауна“, каза Амбани, позовавайки се на инвестицията на Facebook в размер на 43 574 крори в Jio Platform по-рано тази година.

Може да се припомни, че Jio Platforms – в която се помещава най-младата, но най-голямата телекомуникационна фирма в Индия Jio и приложения – е събрала около 1,52 056 крони от инвеститори, включително Facebook, Google, Silver Lake, Vista Equity Partners, General Atlantic, KKR, Mubadala , ADIA, TPG, L Catterton, публичен инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, Intel Capital и Qualcomm Ventures, за общ дял от 32,9%.

Амбани заяви, че е твърдо убеден, че технологията, с всички стъпки за дигитализация, предприети от Индия, ще демократизира богатството и създаването на стойност за физически лица и малък бизнес.

„И заедно с нашите платформи и инструментите, които ще предоставим на малкия бизнес и на отделните потребители, аз вярвам, че ще доведе Индия до 5 трилиона икономика и ще направи много по-равна Индия, с по-равен растеж на богатството в дъното на пирамида – каза Амбани. Има големи бъдещи възможности в области като образованието и здравеопазването, каза той, добавяйки, че следващите две десетилетия ще се окажат „исторически“ по отношение на социалната и икономическа трансформация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *