Skoda подготви за Индия бюджетен вариант на MQB

На 7 февруари 2020 г. на автомобилното изложение в Ню Делхи Skoda ще представи концептуалния кросоувър върху нова нискотарифна платформа, разработена в Индия.

Skoda подготви за Индия бюджетен вариант на MQB

Първата индийска Skoda със сигурност ще бъде Kamiq по подобие на концепта Vision X

Авторитеното издание Automotive News, позовавайки се на шефа на Skoda Бернхард Майер, съобщава: сериен всъдеход, направен от демонстрационен автомобил, ще се продава в края на 2020 г., а в началото на 2021 г. към него ще се присъедини хечбек, построен върху същата платформа. И двата модела ще се произвеждат в Индия (без адаптация за Европа), а строителството на завода ще струва на Skoda един милиард евро, информира https://www.ams.bg/.

Първата индийска Skoda със сигурност ще бъде Kamiq по подобие на концепта Vision X ще отбележи премиерата през февруари. Снимката показва китайския Kamiq GT, който се различава от обичайното офрмлеание.

В началото на ноември Kamiq (европейска спецификация) е показан за първи път в Индия. Предполага се, че чехите го доведоха на тест или за частни представяния на партньори. Kamiq няма да има лесен живот в Индия, тъй като корейците доминират там: Hyundai Creta и Kia Seltos.

Изглежда, че проектът на VW Group, наречен India 2.0, е на финалната пава. Известно е, че през 2017 г. Skoda получи задачата да създаде бюджетна версия на MQB, която получи обозначението MQB A0 IN. Отвориха се много възможности за спестявания, защото в Индия изискванията за безопасност и вредни емисии са по-малки, а трудът е много по-евтин. Сега местните не се съмняват, че платформата за първородни ще бъде всъдеходът Kamiq, а под хечбек означава близнак на Kamiq на име Scala.

„Изискванията на нашите клиенти в Индия са различни от тези, които виждаме в останалия свят“, признава Бернхард Майер и добавя, че Skoda ще открие изследователски център под Делхи. Според топ мениджъра до 90% от необходимите за производството компоненти са готови за доставка от местни компании. Междувременно пазарът на автомобили в Индия през втората половина на годината се стабилизира, след като падна с 16%, а анализаторите на LMC Automotive се надяват до края на 2019 г. да бъде отбелязан ръст от 2% (до 3,4 млн. автомобила).

Преди дни индийците видяха по улиците камуфлиран Volkswagen T-Roc, който, най-вероятно, ще сподели по-евтината платформа MQB A0 IN със Skoda, защото индийците чакат няколко модела местно производство от Volkswagen (като марка).

Вярно е, че има достатъчно отрицателни фактори: кредитните условия се затегнаха, пътните данъци и таксите растат. От април 2020 г. страната ще премине към еконормите  BS-VI, поради което цените на автомобилите ще се повишат, прогнозира се затишие. Но този нефункционален фон е от полза за Skoda с новите си бюджетни компактни модели. След като чешката марка се консолидира в Индия, оттам ще започне износът на автомобили за други страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *