Силата на медитацията

ШРИ ШРИ РАВИ ШАНКАР – ГУРУТО НА АНТИСТРЕСА

Силата на медитацията

 • Премахване на дълбоко вкоренени негативизъм и физически стрес.
 • Пробуждайте интуитивните способности изостря интелекта, за да вземате по-добри решения.
 • Излекувай тялото си и спечели власт над ума си!
 • Изпитай истинско състояние на медитация.
 • Повишава креативността и производителността ни.
 • Активира спящите вътрешни енергийни центрове.
 • Стани като резервоар пълен с енергия и го използвай както желаеш.
 • Преодолей емоционалните блокажи, измъкни се от миналото и хвърли ограничаващите те убеждения.
 • Отнеси у дома лесни и ефективни медитативни техники. 

Шри Шри Рави Шанкар е роден през 1956 г. в Папанасам, Тамил Наду, Индия. Изнася лекции по цял свят, занимава се усилено с благотворителност и с хуманитарна дейност. Основател е на Фондация „Изкуството да живееш“ и на „Международна асоциация за човешки ценности“.

Шри Шри Рави Шанкар е известен като Гуруто на антистреса и три пъти е номиниран за Нобелова награда за мир. Събира милиони хора по света  за медитация по транскодирани от него правила на пра-пра древни санскритски текстове.

Според него в този наш, изпълнен с напрежение и стрес свят, може да се помогне на хората най-вече с медитация. Хората трябва да научат повече за живота и за стойностните неща в него. Понякога има вълни на негативизъм, но всичко това отминава. Всички хора трябва да работят заедно, за каузи в защита на околната среда. Хората трябва да са заедно, защото само слети в едно, можем да преодоляваме трудностите.

Шри Шри Рави Шанкар е дарил на света голямо разнообразие от водени медитации и курсове по медитация.

Водена медитация е медитация, която може да пуснеш на своя лаптоп или домашен плеър, да слушаш инструкциите и да медитираш.

Много често ние се идентифицираме с тялото. Водената медитация ни отвежда от ниво тяло до нивото на духа и така прави нашето духовно пътуване много по-бързо и приятно. Редовното практикуване на водена медитация трансформира не само живота на практикуващия, но и променя изцяло средата около него.

Всяко човешко същество има нужда да медитира, защото това е естествената склонност на човешкия живот, да търси радост, която не намалява, любов, която не се изкривява или превръща в негативни емоции. Удоволствие минус вълнение е медитация. Тръпка без тревожност е медитация. Любов без омраза е медитация. Медитацията е храна за душата. Има естествено желание за храна. Когато сте гладни, ядете нещо. Ако сте жадни, искате да пиете малко вода. По същия начин, душата копнее за медитация. И тази тенденция е във всеки. Всекидневното практикуване на медитация променя начина, по който живеем, работим и съществуваме. Оптимизъм, спокойствие, чувствителност, фокус и яснота стават нашата природа.

Медитация ОМ

Древната сричка „ОМ“ е най-кратката мантра.

„ОМ“ е първичният звук, от който е произлязла цялата Вселена.

„ОМ“ се състои от три звука: А, У и М.

А съответства на съзидателната сила – енергията, която създава.

У съответства на поддържащата сила – енергията, която поддържа.

М съответства на разграждащата сила – енергията, която трансформира.

Пеенето на тези три звука в съзвучие създава хармонизиращ ефект в тялото и ума.

Днec имaмe мнoгo cтрec в oбщecтвoтo. Кoгaтo имaмe мнoгo рaбoтa, трябвa дa увeличим cвoятa eнeргия, дa cмe в дoбрo нacтрoeниe, зaщoтo имaмe мнoгo oгрaничeнo врeмe и мнoгo рaбoтa зa вършeнe. Живoтът e кaтo дървo, кoрeнитe трябвa дa ca cтaри, a клoнитe трябвa дa ca нoви. Пo пoдoбeн нaчин мъдрocттa имa някoи дрeвни тeхники, кoитo пoмaгaт нaшият ум дa бъдe в нacтoящeтo, дa e пo-будeн, пo-ocъзнaт, a нaшитe cърцa пo-щacтливи и пo-пълни“.

Cпoрeд духовния водач днec имa двe нeщa, кoитo ca прoблeм зa млaдитe хoрa – oт eднa cтрaнa, e aгрecиятa, тe ca или aгрecивни и нe знaят кaк дa ce cпрaвят c тoвa, зaщoтo никoй нe ги e нaучил, oт другa cтрaнa e дeпрecиятa. Дишaнeтo, мeдитaциятa пoмaгaт зa тoвa cпoрeд нeгo.

„Ниe учим нa тeхники, зa дa ce ocвoбoдим oт cтрeca, кoйтo e ocнoвнaтa причинa зa нeщacтиeтo. Тялoтo ce oтпуcкa пo врeмe нa мeдитaция, кoгaтo излeзeш oт мeдитaция, ce чувcтвaш cвeж, будeн. Тя ни учи дa кoнтрoлирaмe cвoитe eмoции и нacтрoeния“.

Съветите на Шри Шри Рави Шанкар:

 • за теб и другите

Помисли какво можеш ти да направиш за другите, отколкото само за себе си. Зареди се с енергия с някоя доброволческа дейност.

Когато не очакваш нищо от приятелите си, тогава ще бъдеш в центъра си. Бъди дружелюбен. Но спри да се наслаждаваш на своята дружелюбност. Бъди дружелюбен, защото това е самата ти природа. Тогава ще бъдеш в центъра си.

Не се опитвай да ме направиш щастлив. Аз така или иначе съм щастлив. Но ще бъда още по-щастлив, ако можеш да помогнеш на другите. Не само като им даваш подаръци или им организираш партита, но като им даваш знание и ги правиш по-силни.

 • за споделянето

Празнувай живота. Грижи се за другите и споделяй това, което имаш, с онези, които не са такива щастливци като теб. Разшири погледа си, понеже целият свят ти принадлежи.

 • за копнежите

Копнежът сам по себе си е божествено качество. Да копнееш за материални неща те прави инертен. Да копнееш за безкрайността обаче те изпълва с живот.

 • за миналото

На миналото трябва да се гледа като на съдба. Ако си мислиш, че си имал избор в миналото си, настоящето ще се развали, защото съжаляваш за миналото. Продължителното съжаление за миналото създава много токсини в тялото, бъдещето не е светло. Виж миналото като съдба, бъдещето като свободна воля и живей в настоящия момент.

 • за грешките

Когато направиш нова грешка, това не е грешка – ти си научил ценен урок. Но когато правиш една и съща грешка отново и отново, това е голяма грешка. Грешката просто означава, че си „пропуснал да научиш“ урока, който е дошъл пред теб. Не оплаквай грешката си. Просто си вземи поука от нея.

 • за стреса и гнева

Основната причина за насилието са стресът и гневът. И единственият начин за намаляване на стреса и гнева е чрез медитация, пранаяма и Сударшан Крия. Това е единственият начин. Можете да направите нещо с Аюрведа, може да промените диетата си, но те са второстепенни.

 • за предизвикателствата

Годината не минава без радост и предизвикателства. Използвай всеки момент на радост да служиш и виждай всяко предизвикателство като възможност да израснеш.

Проблемите и предизвикателствата идват, за да можеш да обърнеш ума си навътре. Вместо да обръщаме ума си навътре, когато се появят проблемите, ние какво правим? Преследваме проблема и  биваме изцяло потопени, изцяло завлечени в тази посока. Тогава нашата енергия намалява и ние се сриваме.

 • за новото начало

Всеки момент е едно ново начало. Събуди се и кажи „Това е едно ново начало!“ Това е! Няма никакво „Как“, така си е. Просто се отпусни!

Просто бъди естествен, непринуден и се отпусни. Приеми нещата такива, каквито идват, и продължи напред. Не се заклещвай на едно място. Умът ти играе толкова много номера, за да те държи нещастен. Пей, медитирай, служи. Включи се в доброволческа дейност.

 • за увереността

Първата стъпка в придобиването на увереност е да знаеш, че не познаваш себе си. Когато си мислиш, че познаваш себе си, само тогава си приписваш всички негативни събития и качества. Но когато се събудиш и видиш, че всъщност не познаваш себе си, това е ново начало. Тогава ще откриеш толкова много силни страни вътре в себе си, които не си осъзнавал преди.

 • за силата

Не подценявай силата си. Силата, която имаме, може да промени нещата. Всеки един от вас вече е лидер и всеки един от вас може да направи голяма промяна в обществото.

 • за свободата

Свободата е, когато животът стане игра, жадуванията и ненавистите се разтворят и чувството на принадлежност разцъфне.

 • за любовта

Аз познавам само една магия – любовта. Това е магията, която свързва всичко заедно. Любовта е вечна.

 • за Божественото

Вселената е пропита от Божественото…

Колко далеч е Рая? Просто отвори очи и погледни. Ти си в Рая.

Колкото повече се отваряме, толкова повече пространство ще имаме за Бог да ни изпълни.

Любов е да виждаме Бог в човека до нас, а медитация е да виждаме Бог в себе си.

 • за сърцето

Само сърцето може да говори и да чува това, което е истинско. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *