Ще изчезне ли дезинформацията около COVID-19, свързана с ваксините: Facebook

FinancialExpress

Мениджърът на продуктовата политика на Facebook относно дезинформацията, Алис Будисатрийо заяви, че макар че не е подходящо дадена компания да решава дали информацията е вярна или невярна, от съществено значение е хората да имат достъп до достоверна информация.

Гигантът на социалните медии Facebook в четвъртък заяви, че е фокусиран върху премахването на дезинформация около COVID-19, включително неверни твърдения, свързани с ваксини, като част от усилията му да осигури защита на потребителите.

„Не вярваме, че е подходящо американска технологична компания или някой да определя какво е вярно и кое не. Така че, независимо дали частни компании, правителства или някой отделен участник решава какво е вярно и невярно, това създава потенциален недостиг и нездравословен дисбаланс “, каза тя по време на виртуален брифинг.

Освен това може да има различни степени на истина или хората да имат различни мнения относно това, което е вярно или невярно, каза Будисатрийо.

„Ние обаче приемаме нашата отговорност сериозно … Ние сме услуга за повече от 2 милиарда души по целия свят. Така че знаем колко е важно хората да имат достъп до достоверна информация и да премахваме вредното съдържание “, каза тя.

Позовавайки се на стандартите на общността на Facebook като „жив документ“, Будисатрийо каза, че тези насоки непрекъснато се развиват, за да вървят в крак с променящите се онлайн поведения.

„… като част от отговора ни на пандемията COVID, ние изяснихме нашите политически насоки, за да приложим нашата политика към вредни искове, свързани с тази глобална спешна здравна ситуация. Това започна от януари миналата година в началото на пандемията и непрекъснато се развиваше “, каза тя.

Будисатрийо обясни, че Facebook премахва дезинформацията на COVID-19, която може да допринесе за физическо увреждане, включително фалшиви лечения, фалшиви продукти, невярна информация за наличието на основни услуги, като болници, болнични легла, или местоположението и тежестта на огнището.

„Ние също така забраняваме неверни твърдения, свързани с ваксини срещу COVID, тъй като особено сега, когато знаем, че ваксините срещу COVID започват да се одобряват и разпространяват в много страни. Така че твърденията за безопасността, ефикасността, сериозните странични ефекти, съставките и теориите на конспирацията за ваксините ще премахнат и тях “, каза тя.

Будисатрийо отбеляза, че между март и октомври миналата година платформата за социални медии – която работи с редица проверки на факти от трети страни – премахна 12 милиона дезинформации на COVID-19, които попадат в обхвата на тези твърдения.

Освен това на около 167 милиона части от съдържанието е поставен предупредителен етикет, свързан с дезинформация на COVID-19.

Компанията заяви, че близо 95% от случаите, когато хората, които са виждали предупредителни етикети около дезинформацията на COVID-19, не са щраквали върху връзките и следователно не са били изложени на невярна информация.

Изпълнителната власт призна, че все още има възможност за по-нататъшно засилване на тези усилия. „Дори и с комбинацията от изкуствен интелект и човешките рецензенти, които имаме по целия свят, никога не можем да гарантираме на 100 процента, че съдържание, което нарушава нашите политики, не е на платформата“, каза тя.

По отношение на решението за отстраняване на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп от платформата, Будисатрийо заяви, че нито един политик не е освободен от стандартите на общността на Facebook, включително тези за насилие и подбудителство.

Тя каза, че хората трябва да могат да виждат съдържание от политици, особено в демократичните общества, но ако съдържанието нарушава стандартите на общността и има офлайн рискове, то трябва да бъде премахнато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *