Щастливо завръщане, индийски граждани!

Официална информация от Посолството на Индия в България.

Дори докато страната се бореше да се справи с разпространението на COVID-19, правителството на
Индия беше заето с планирането на мисията Vande Bharat, едно от най-големите учения за репатриране, което светът някога е виждал, по време на продължаващата пандемия. На 7 май 2020 г. първата фаза на учението бе отбелязана от Абу Даби.

Бившият посланик Анил Уадва прави преглед на напредъка на мисията досега по суша, въздух и море.

За да овладее огнището и разпространението на пандемията COVID-19, правителството на Индия беше принудено да
обявяват пълна блокировка в Индия в началото на 24 март 2020 г. Нормалното функциониране на правителството, индустрията, търговските заведения и комуналните услуги като влакове и автобуси, както и авиокомпаниите бяха сериозно нарушени. За държава от 1,3 млрд. това представлява криза без прецедент. Индия също има 30 милиона силна диаспора, които живеят, работят и учат в чужбина,
в допълнение към големия брой индийци, които пътуват в чужбина по работа или на ваканция. Докато авиокомпаниите спряха и страните, включително Индия, затвориха границите си, много индийски граждани и членове на диаспората бяха блокирани в
чужди земи. Това постави предизвикателство пред Министерството на външните работи (MEA), на което беше възложена отговорността, заедно с други министерства на правителството като гражданската авиация и вътрешните работи, да организира безопасно преминаване за индийските граждани обратно в страната. В същото време се изискваше правителствена помощ за евакуацията на 60 000 чужденци от 70 страни обратно в родината им и целият процес, който включваше координиране на гигантски пропорции, трябваше да бъдете ефективен и според изискванията за безопасност и здраве.
Голяма част от тази отговорност е възложена на MEA, който реагира с бързина, създавайки клетка COVID-19, обслужвана от над 100 служители и офицери за това огромно усилие. Служители на ниво допълнителни секретари бяха натоварени да поддържат връзка с определени държавни правителства с концентрация на диаспора в чужбина относно карантина и други усилия за репатриране.

Премиерът Нарендра Моди се ангажира с главните министри на държавата относно условията за репатриране, а министърът на външните работи д-р С. Джайшанкар лично прегледа договореностите за ускоряване и рационализиране на усилията за репатриране. Външният министър Харш Вардхан Шрингла проведе видеоконференции с главните секретари на редица държави като част от усилията за осигуряване
правилна координация на операцията. Ръководителите на индийските дипломатически мисии в чужбина бяха координирали тези усилия лично с местните правителства.
Евакуации на някои уязвими групи от заседнали индийнци от Ухан в Китай, Иран и Япония бяха извършени в началото на февруари, в началото на пандемията, но това беше с началото на мисията Ванде Бхарат (VBM). На 7 март стартира масивна програма за репатриране на индийски граждани, заседнали по целия свят. Министърът на гражданската авиация Хардийп Сингх Пури нарече VBM „мисията на надеждата, помощта и щастието“. Към 19 януари 2021 г. над 48,10 индийски граждани в близо 100 страни по света вече са репатрирани от мисията Vande Bharat. Повечето от тях са студенти, професионалисти и притежатели на краткосрочни визи като туристи. Индийски граждани, специално от страните от GCC (Съвета за сътрудничество в Персийския залив), които са се възползвали от визови амнистии, също са използвали мисията Vande Bharat, за да се върнат у дома. Правителството даде приоритет на онези с убедителни причини да се върнат, като загуба на работа, изтичане на краткосрочната виза, спешни медицински случаи, смърт на член на семейството вкъщи, студенти, бременни жени и възрастни граждани.

Първата фаза на мисията започна със съвместни операции на Air India, Air India Express, Alliance Air заедно с индийските военновъздушни сили и индийския флот чрез операция Samudra Setu. Предвид строгите ограничения на място, ограничените съоръжения на летищата и нормите за социално дистанциране, през първата фаза се наблюдават скромни 64 полета и излитания от морски кораби, които връщат над 16 000 индийнци главно от GCC, Югоизточна Азия, Великобритания и САЩ. Много полети кацнаха на определените летища в щатите предвид ограниченията за кацане. MEA се координира не само с индийските дипломатически мисии в чужбина, но и с правителствата на щатите, за да гарантира, че операцията е проведена безпроблемно.
Втората фаза на мисията Vande Bharat започна на 16 май. По време на тази фаза, в допълнение към по-ранните дестинации, се извършваха полети и от страните от ОНД (Общността на независимите държави), Европа, Русия, Африка, Австралия, Нова Зеландия и Канада. MEA се е координирало с Air India и много чуждестранни авиокомпании, за да върне заседналите индийци обратно чрез авиационни центрове в Адис Абеба, Амстердам, Лондон, Франкфурт и Ню Йорк. Няколко полета от други страни, които летяха, за да евакуират своите граждани, също изпратиха някои заседнали индийци. Полетите върнаха индийци дори от отдалечени места в Южна Америка като Аржентина, Перу и Гватемала.

Цялото обръщение на посланик Уадва можете да видите тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *