CEPA за Индия и ОАЕ ще влезе в сила на 1 май, износ от 40 милиарда долара вероятно през 23 финансова година

EconomicTimes

CEPA вероятно ще се възползва от индийски продукти на стойност около 26 милиарда долара, които в момента са подложени на 5% вносно мито от ОАЕ, третият по големина търговски партньор на Индия след САЩ и Китай.

Всеобхватното споразумение за икономическо партньорство ( CEPA ) между Индия и Обединените арабски емирства ще влезе в сила на 1 май, което ще позволи на 90% от износа на страната безмитен достъп до емирствата . Длъжностни лица от министерството на търговията и индустрията ще откажат първата пратка стоки от Индия за ОАЕ съгласно пакта в неделя.

CEPA вероятно ще се възползва от индийски продукти на стойност около 26 милиарда долара, които в момента са подложени на 5% вносно мито от ОАЕ, третият по големина търговски партньор на Индия след САЩ и Китай.

„Очакваме износът да нарасне до 40 милиарда долара тази година от около 26 милиарда долара миналата година, водени от трудоемки сектори като скъпоценни камъни и бижута“, каза Аджай Сахай, генерален директор на Федерацията на индийските експортни организации (FIEO). Индия ще се възползва от преференциалния пазарен достъп, предоставен от ОАЕ за над 97 % от тарифните ѝ линии, които представляват 99 % от индийския износ за ОАЕ в стойностно изражение, особено за всички трудоемки сектори като скъпоценни камъни и бижута, текстил, кожа , обувки, спортни стоки, пластмаси, мебели, селскостопански и дървени продукти, инженерни продукти, медицински изделия и автомобили.

Сахай каза, че индийските 250 милиона долара за износ на фармацевтични продукти за ОАЕ биха могли да отчетат рязко увеличение, тъй като и двете страни са се споразумели за отделно приложение за фармацевтични продукти за улесняване на достъпа до индийски фармацевтични продукти, особено автоматична регистрация и разрешение за пускане на пазара за 90 дни за продукти, отговарящи на посочените критерии. Ню Делхи ще предложи преференциален достъп до ОАЕ за над 90% от своите тарифни линии, включително линии от експортен интерес за ОАЕ.

Индия и ОАЕ на 18 февруари подписаха CEPA с цел да увеличат двустранната търговия до 100 милиарда долара за пет години от сегашните 60 милиарда долара.

„Тази цел от 100 милиарда долара всъщност може да бъде постигната за 2-3 години“, каза представител на индустрията.Двустранният търговски пакт е първото на Индия в региона и първото всеобхватно търговско споразумение с която и да е страна от десетилетие.

В услугите Индия е предложила пазарен достъп до ОАЕ в около 100 подсектора, докато индийските доставчици на услуги ще имат достъп до около 111 подсектора от 11-те широки сектора на услуги, като „бизнес услуги“, „комуникационни услуги“, „ строителни и свързани инженерни услуги“, „разпределителни услуги“, „образователни услуги“, „услуги за опазване на околната среда“, „финансови услуги“, „здравни и социални услуги“, „услуги, свързани с туризъм и пътуване“, „културни и спортни услуги за отдих“ и „транспортни услуги“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *