Сегашните симптоми на маймунската шарка се различават от тези при по-ранни огнища

Според проучване, публикувано в British Medical Journal (BMJ), ректалната болка и подуването на пениса (оток) често се наблюдават при настоящото огнище в сравнение с предишни огнища.

IndiaToday

Проучване, публикувано в British Medical Journal (BMJ), казва, че симптомите на вируса на маймунската шарка, които се наблюдават при настоящата епидемия, имат значителни разлики от тези, докладвани при предишни епидемии в африканските региони.

Проучването направи ретроспективен наблюдателен анализ на 197 души – всички мъже – които са дали положителен тест за болестта в Лондон. 196 от 197 участници са се идентифицирали като гейове, бисексуални или други мъже, които правят секс с мъже.

Според проучването ректалната болка и подуването на пениса (оток) често се наблюдават при настоящото огнище в сравнение с предишните огнища в Демократична република Конго през 2007-11 г. и Нигерия през 2017-18 г.

Изследователите препоръчват на клиницистите да тестват пациенти с тези симптоми за вируса на маймунската шарка. Освен това, пациенти, които са дали положителен тест за маймунска шарка и проявяват симптоми на обширни лезии на пениса или силна ректална болка, „трябва да бъдат обмислени за текущ преглед или стационарно лечение“.

Проучването разкрива, че има вероятност предаването на вируса да се случи от лица, които са или безсимптомни, или са имали малко симптоми, тъй като само малка част от участниците (26,5%) са имали познат контакт с някой с потвърдена инфекция с маймунска шарка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *