Извадка от седмичния брифинг на официалния говорител за развитието на границата между Индия и Китай от 30 юли 2020 г.

Материалът е предоставен от Индийското посолство в РБългария

Двете страни разгледаха ситуацията в граничните райони между Индия и Китай по линията на действителен контрол (LAC) в западния сектор. Те се съгласиха, че ранното и пълно оттегляне на войските по линията на действителния контрол (LAC) и деескалация от граничните райони между Индия и Китай в съответствие с двустранните споразумения и протоколи и пълното възстановяване на мира и спокойствието са от съществено значение за гладкото цялостно развитие на двустранните отношения. Такова беше и споразумението, постигнато между двамата специални представители, съветника по националната сигурност и китайския външен министър Ван Йи, в разговора им на 5 юли.

Осъществен е известен напредък в постигането на тази цел, но процесът по оттеглянето все още не е приключил. Старшите командири на двете страни ще се срещнат в близко бъдеще, за да разработят мерки в тази връзка.

Както казахме по-рано, поддържането на мира и спокойствието в граничните райони е в основата на нашите двустранни отношения. Следователно очакваме, че китайската страна искрено ще работи с нас за пълното оттегляне и деескалация, както и до пълно възстановяване на мира и спокойствието в граничните райони възможно най-рано, както е договорено от специалните представители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *