RBI не може да отрече, че банкнотите носят вируси и бактерии, включително Covid-19

RBI посъветва хората да използват цифрови опции за плащане чрез онлайн канали като мобилно банкиране, интернет банкиране, карти и др., за да се избегне използването на валутни банкноти.

Конфедерацията на търговците в Индия (CAIT) в неделя заяви, че в отговор на проблема около валутните банкноти като възможни носители на вируси, включително Covid-19, Резервната банка на Индия „намекна, че“ валутните банкноти могат да бъдат носители на бактерии и вируси, включително Covid virus ‘“, се казва в изявление на организацията.

„RBI не можа да отрече факта и отговорът им напълно показва, че банкнотите носят вируси и бактерии“, се посочва в изявлението, цитирано от CAIT National President B.C. Bhartia и генералният секретар Praveen Khandelwal. RBI, обаче, в своя отговор на писмото казва, „В тази връзка (валутни банкноти, носещи Covid-19 и други вируси), ние информираме, че Резервната банка, по отношение на своята политика на чисти банкноти, предоставя банкноти с добро качество на членовете на обществеността. С оглед на тази цел, банкнотите, получени обратно от обращение, се изследват и тези, годни за обращение, се преиздават, докато останалите (замърсени и осакатени) се унищожават, за да се запази качеството на банкнотите в обращение. „

По материал на FinancialExpress

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *