Проучване: Индийците са платили 263 милиарда рупии за валутни такси през 2020 г.

НЮ ДЕЛХИ: Wise, глобална компания за плащания, пусна ново проучване, което разкрива, че индийските потребители са платили повече от 263 милиарда рупии като такси за валута през 2020 г., от които приблизително 97 милиарда рупии са били скрити като надценки на валутния курс за конвертиране на валута, плащания и покупки с карти. Останалите 166 милиарда рупии са били похарчени за такси за транзакции.

Тези цифри са от независимо проучване, проведено от Capital Economics през август 2021 г., което има за цел да оцени мащаба на таксите за валутни транзакции в Индия. На база от около 80 милиарда рупии входящи парични преводи и 7 милиарда рупии изходящи парични преводи, това означава около 4% разходи.

Проучване от 2018 г. на Reserve Bank of India относно входящи парични преводи цитира данни на Световната банка, които показват, че средната цена за изпращане на ₹500 до Индия е намаляла от 4,9% през 2013 г. на 3,3% през 2018 г. Въпреки това цената варира в зависимост от региона и режима на прехвърляне. Обикновено външните парични преводи имат по-високи разходи за превод.

Проучването показава, че значителна част от тези такси, плащани при парични преводи в Индия, идват от хора от страните от Персийския залив, повечето от които са наети на работа, за да издържат семействата си у дома в Индия.

От дела на общите такси, платени за входящи парични преводи към Индия през 2020 г., Саудитска Арабия се нарежда на първо място с 24%, следвана от САЩ (18%), Обединеното кралство (15%), Катар (8%), Канада (6%) , Оман (5%), Обединени арабски емирства (5%), Кувейт (5%) и Австралия (4%).

Проучването също така разкрива, че пътуващите индийци преди пандемията са похарчили 42 милиарда рупии за валутни такси само през 2019 г., от които 24 милиарда рупии са скрити във валутни надбавки.

Повечето хора днес не са в състояние да разберат действителните разходи за изпращане на пари в чужбина поради продължаващата липса на прозрачност около структурите на таксите. Има два вида разходи, свързани с транзакциите в чуждестранна валута: авансовата такса за транзакция и обменния курс.

Предварителната такса може да варира, но често не представлява общата цена на транзакцията, тъй като традиционните банки и доставчици са склонни да добавят неразкрита надбавка към обменния курс, вместо да използват стандартния, среден пазарен курс. Разликата между тарифите води до скрита такса, която ненужно струва на хората много повече при изпращане на пари в чужбина, добавя съобщение, издадено от Wise.

Коментирайки проучването, Рашми Сатпут, генерален мениджър на Wise India, казва: „Докато технологиите и интернет облекчиха някои проблеми, свързани с удобството и скоростта на преводите на чуждестранни средства, вековната практика на скриване на таксите във валутния курс води до това хората да харчат твърде много за скрити такси в чуждестранна валута – пари, които с право трябва да останат в джобовете им.“

Съоснователят на Taavet Hinrikus и Kristo Käärmann, Wise стартира през 2011 г. под оригиналното си име TransferWise. Котира се на Лондонската фондова борса под тикера WISE. 11 милиона души и фирми използват Wise, който обработва над 5 милиарда британски лири в трансгранични транзакции всеки месец, спестявайки на клиенти над 1 милиард британски лири годишно, според съобщението, издадено от компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *