Премиерът Моди поставя основите на Light House Projects, жилищата за бедни и средната класа са приоритет

FinancialExpress

Моди изрази удовлетворението си от активното участие на повече от 50 иновативни строителни компании от цял свят. Той каза, че това глобално предизвикателство дава възможност за иновации и инкубиране с нови технологии.

Премиерът Нарендра Моди заяви, че проектите на Light House, изпълнявани с модерни технологии в шест държави, ще тласнат в нова посока сектора на жилищното строителство в страната и допълнително ще укрепят кооперативния федерализъм.

Моди положи основата на шест LHPs в рамките на Глобалното жилищно технологично предизвикателство – Индия (GHTC-Индия), което, каза той, дава възможност за иновации и инкубиране с нови технологии. Програмата се стреми да построи над 1000 къщи всяка в шест града за 12 месеца.

„Тези шест проекта ще покажат нова посока към жилищното строителство в страната“, каза той. Участието на държави от северната, източната, западната и южната част на страната в тази кампания „допълнително засилва усещането за нашия кооперативен федерализъм“, каза Моди.

Говорейки на виртуално организираното събитие, Моди каза, че жилището за бедните и средната класа е приоритет за неговото правителство. Той каза, че различни мерки, предприети от неговото правителство през последните шест години, са възстановили доверието на обикновения човек, че може да притежава къща.

По-рано той каза, че мечтата на хората да имат собствена къща е разклатена, тъй като въпреки харченето на пари те често не получават обещания дом навреме и не са сигурни в правната подкрепа, ако е необходимо. Високият лихвен процент също беше потискащ, добави той.

Строителният сектор действа като мултипликатор на сила за икономиката, отбеляза той и добави, че неговото правителство е предприело редица стъпки за засилване на сектора на недвижимите имоти и ще продължи да го прави.

Говорейки за проектите на Light House, той каза, че те ще бъдат съставени от съвременни технологии и иновативни процеси и ще намалят времето за строителство и ще направят по-устойчива, достъпна и удобна къща за бедните.

Той каза, че съвременните строителни практики от страни като Франция, Германия и Канада ще бъдат приложени на практика.
Те ще служат като инкубационни центрове, каза той, призовавайки архитекти, проектанти, инженери и студенти да посетят тези проекти.

Той каза днес, че страната е избрала различен подход, като е приела различен маршрут и по-добра технология, за да завърши проектите по-бързо. Той подчерта, че е важно министерствата да не разполагат с големи и мудни структури, а да бъдат годни като стартиращи компании.

Той изрази щастие от активното участие на повече от 50 иновативни строителни компании от цял ​​свят. Той каза, че това глобално предизвикателство ни е дало възможност за иновации и инкубиране с нови технологии.

Премиерът също така обяви победители в рамките на Устойчивите жилищни ускорители на достъпни цени – Индия (ASHA-Индия) и раздаде годишни награди за високи постижения в изпълнението на мисията Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY-U).

По време на събитието Моди стартира сертификатен курс за иновативни строителни технологии, наречен „NAVARITIH“ (Нови, достъпни, валидирани, изследователски иновационни технологии за индийски жилища) и сборник от 54 иновативни технологии за жилищно строителство, идентифицирани чрез GHTC-Индия.

Освен министър-председателя присъстваха министърът на жилищните и градските въпроси, главните министри на Трипура, Джаркханд, Утар Прадеш, Мадхя Прадеш, Гуджарат, Тамил Наду и Андра Прадеш.

Проектите на Light House (LHP) демонстрират най-доброто от алтернативните световни технологии, материали и процеси в строителния сектор за първи път в страната в толкова голям мащаб, заяви правителството.
Те се изграждат в рамките на GHTC-Индия, която предвижда да осигури екосистема за приемане на иновативни технологии в сектора на жилищното строителство по цялостен начин.

LHP се изграждат в Индор (Мадхя Прадеш), Раджкот (Гуджарат), Ченай (Тамил Наду), Ранчи (Джаркханд), Агартала (Трипура) и Лакнау (Утар Прадеш).

Те се състоят от около 1000 къщи на всяко място, заедно със съседни инфраструктурни съоръжения. Говорейки за ползите от него за средната класа, Моди каза, че те получават отстъпки от лихвите за жилищни заеми. Премиерът разказа и мерките, предприети наскоро за подпомагане на сектора на недвижимите имоти.

Мерки като намаляване на данъка върху евтините къщи от 8 на 1 процента, намаление на ДДС от 12 на 5 процента, признаване на сектора като инфраструктура, която го прави подходящ за евтини заеми, взеха класирането на страната за разрешение за строеж от 185 на 27, каза той добавяйки, че процедурите за разрешителни за строеж са предприети онлайн в повече от 2000 града.

Той също така каза, че повече от две жилищни единици са построени в селските райони на Индия и тази година ще бъдат положени усилия за ускоряване на скоростта на жилищата в селските райони.

Говорейки за новите технологии, които се приемат за шестте проекта на Light House, той каза, че например проектът в Indore няма да има тухлени и хоросанови стени, вместо това те ще използват сглобяемата система от сандвич панели.
Леките къщи в Раджкот ще бъдат построени по френска технология и ще имат монолитна технология за бетонно строителство с помощта на тунел и къщата ще бъде по-способна да издържа на бедствия, каза той.

В Ченай технологиите от САЩ и Финландия ще използват сглобяемата бетонна система, която ще построи къщата по-бързо и по-евтино. В Ранчи къщите ще бъдат построени с помощта на 3D строителната система на Германия. Всяка стая ще бъде направена отделно и след това цялата структура ще бъде добавена по същия начин като играчките Lego Blocks.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *