Премахване на LAC: Правителството предупреждава Китай за „последици“

НЮ ДЕЛХИ: Индия предупреди Китай в четвъртък, че неспазването на разбирането за разделяне на LAC в източен Ладак ще има последствия, тъй като продължаването на настоящата ситуация ще има отрицателно въздействие върху развитието на двустранните отношения.

В продължително изявление министерството на външните работи ясно посочи, че наземната ситуация по протежение на LAC не може да се задържи безкрайно и каза: „Очакваме китайската страна искрено да следва това разбиране и да осигури бързо възстановяване на мира и спокойствието в границите. Продължаването на настоящата ситуация само ще породи атмосферата за развитие на връзката. „

Китай натрупва войски от май: MEA

В изявлението се добавя: „В основата на въпроса е, че от началото на май китайската страна натрупва голям контингент войски и въоръжение по протежение на LAC. Това не е в съответствие с разпоредбите на различните ни двустранни споразумения. „

В това, което може да е най-острата критика на китайското поведение през последните няколко седмици, говорителят на MEA Анураг Сривастава заяви: „Поведението на китайските сили през тази година беше напълно пренебрегнато от всички взаимно съгласувани норми. Разумно е очакването патрулите да не бъдат възпрепятствани при изпълнение на законните си задължения. „

Позоваването беше на индийски патрулиращи маршрути по LAC, включително в райони като Депсанг, Долината на Галуан и Пангунг Цо. За пореден път Индия посочи червените си линии, че мирът и спокойствието на границата са в основата на двустранните отношения, което показва, че може да е готова да приложи други аспекти на отношенията, ако Китай не може да поддържа сдържаност на границата. Формулировката на индийското изявление, макар и лека в сравнение с войнствеността, проявена от Пекин по-рано тази седмица, беше недвусмислена.

Ясно в отговор на острата критика на китайското външно министерство по отношение на MEA по-рано, Сривастава каза: „Ясно е установено, че досега китайските действия доведоха до увеличаване на напрежението в региона, а също и до насилие на юни 15 с жертви. ” Той добави, че в началото на май китайските войски започнаха да „възпрепятстват нормалния, традиционен модел на патрулиране в Индия в района на долината на Галуан“. Въпреки че това е било адресирано на местно ниво, китайските войски се опитаха да променят статуквото в други части на западния сектор в средата на май, добави той.

Изпълнявайки отговорността за сблъсъците в долината на Галуван на Китай, MEA заяви, че се очаква Пекин да спазва споразуменията, постигнати на 6 юни, но „се стреми да изгради структури точно в рамките на LAC“. „Когато този опит бе прекратен, китайските войски предприеха насилствени действия на 15 юни, които директно доведоха до жертви“, добави той. Според Индия „противодействието на Индия“ беше в отговор само на китайското поведение.

За първи път MEA записа, че поведението на Китай в LAC става все по-агресивно и насилващо в разбиранията и споразуменията. „За съжаление през последните години преживяхме препятствия за патрулиране, които често съпътстват усилията за едностранна промяна на статуквото“, казаха от министерството.

В него се казва, че китайското разполагане на „голям брой войски и промените в поведението също са утежнени от необосновани и неоспорими претенции“. Неотдавнашната промяна в позицията на Китай в долината на Галуан беше един от примерите, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *