Пратки от Китай се трупат на пристанища, тъй като митниците затягат внимателно контрола

МУМБАЙ: Пратки с произход от Китай се подлагат на задълбочен контрол в пристанищата и летищата, което води до големи задръжки и забавяне на изчистването на всички стоки, вариращи от електроника до фармацевтични продукти.

Митническите служители в цялата страна провеждат подробна проверка и проверяват повторно всички пратки от Китай, въпреки че няма официално предупреждение за упражнението, казаха източници пред TOI. По-ранната практика беше да се провеждат произволни тестове на контейнери.

Източници казаха, че изоставането в пристанищата и летищата изглежда толкова голямо, че в сряда компаниите за спедиция на товари FedEx и DHL спряха да приемат поръчки за експортни пратки. Това обаче не можеше да се провери до момента на натискане.

Подобна ситуация на задържаните пратки се отчита и от едно от най-натоварените и най-големи пристанища, Nhava Sheva, което обработва товари в западния регион.

„Никакви заповеди, устни или писмени, не са издадени на никое пристанище от митниците или от Централния съвет за косвени данъци и митници (CBIC), за да забранят или да не приемат контейнери от Китай. Ако в някои случаи се съхраняват някои контейнери, това се дължи на въвеждането на разузнавателни данни и на базата на оценка на риска, като рутинно упражнение „, каза висш служител на данъчния отдел в Делхи.

Няколко пратки с фармацевтични продукти бяха разчистени в сряда след подробно разследване и проверка на документацията в Ченай, докато по-големите контейнери с други стоки все още се съхраняват. „За фармацевтичния сектор ситуацията изглеждаше сравнително по-добра в сряда и някои товари бяха разчистени. Това беше след като въпросът беше обсъден с висши държавни служители “, каза пред TOI председателят на Динеш Дуа, Съветът за насърчаване на износа на фармацевтични продукти в Индия.

С големи пратки, заседнали в пристанища и летища, фармацевтичната индустрия натисна бутона за паника. Критични суровини и насипни лекарства се внасят от Китай, като страната представлява близо 70% от API (активната фармацевтична съставка), докато в определени случаи зависимостта е около 90%.

„Проверката“ се приписва на „разузнаването“, получено около незаконния внос на наркотици на пристанище Ченай преди няколко дни. Длъжностните лица търсят по-строго съответствие и повече документация от вносителите, което не е рутинна процедура, заявиха от базираната в Ченай компания.

Забавянията или задръжките в пристанищата и летищата дори за няколко дни водят до паника и хаос в индустриалните кръгове и объркване между агентите за обработка на товари, казват експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *