Планът за повишаване на цените на ориза в Тайланд и Виетнам може да доведе до нарастване на индийския износ

EconomicTimes

Водещият износител на ориз Индия представлява около 40% от глобалното предлагане и цените й достигнаха петгодишно дъно миналата седмица при по-слаба индийска рупия и изобилно предлагане сред водещите страни износителки. Длъжностни лица казаха миналата седмица, че Индия няма планове да ограничава износа.

Пакт между Тайланд и Виетнам за повишаване на цените на ориза би бил „невъзможен“, каза висш служител на тайландската индустрия в понеделник, като друг знак за противопоставяне на предложен от правителството план за оризов картел на фона на световната продоволствена криза.

Правителството на Тайланд заяви в петък, че планира с Виетнам да сключи пакт между втория и третия по големина износител на ориз в света, за да засили тяхната преговорна сила и да помогне за смекчаване на нарастващите производствени разходи. Виетнам все още не е потвърдил, че такъв план се обсъжда.

Chookiat Ophaswongse, почетен президент на Тайландската асоциация на износителите на ориз , каза, че тялото му не е било консултирано и идеята е била лошо обмислена. „Тайланд и Виетнам не са най-големите износители, взети заедно са по-малко от Индия и биха накарали купувачите да се обърнат към конкуренти“, каза Чукиат пред Ройтерс, добавяйки, че оризът не може да се съхранява достатъчно дълго, докато се очаква покачване на цената . „Политиците не разбират пазара на ориз и не са обсъждали това с асоциацията“, каза той. Коментарите му са подобни на тези на ръководителя на хранителната асоциация на Виетнам, който миналата седмица каза, че повишаването на цените в момент на глобална несигурност в храните би било неразумно.

Министерствата на земеделието на Тайланд и Виетнам не отговориха веднага на исканията на Ройтерс за коментар в понеделник. КАРТЕЛ „НЕВРОЯТНО“ Най-големият износител на ориз Индия представлява около 40% от глобалното предлагане и цените й достигнаха петгодишно дъно миналата седмица при по-слаба индийска рупия и изобилно предлагане сред водещите страни износителки. Длъжностни лица казаха миналата седмица, че Индия няма планове да ограничава износа. 5-процентният натрошен бял ориз в Индия е с поне 50 долара за тон по-евтин от този на Виетнам и със 100 долара по-евтин от Тайланд, съобщиха търговците в понеделник. През последните години Виетнам внася малко индийски ориз за използване в бира и храна за животни.

„Механизмите за цените няма да работят без участието на Индия. Индийският ориз вече е далеч по-евтин… Ако други вдигат цените, тогава е естествено купувачите да се насочат към Индия“, каза базиран в Мумбай дилър на глобална търговска къща. Търговецът каза, че Виетнам и Тайланд са загубили пазарен дял и ще трябва да намалят цените, за да си го възвърнат. Търговец на ориз, базиран в Хо Ши Мин, каза, че е малко вероятен картел с „твърде много различни възгледи по този въпрос“ и защото нито една от страните не е най-големият износител. „Ако Индия ограничи износа, цените ще се повишат, без да се налага Тайланд и Виетнам да образуват картел“, каза търговецът. Виетнам и Тайланд представляват приблизително 10% от световното производство на суров ориз и около 26% от световния износ, според САЩ. Един от най-големите губещи от картел ще бъде вторият по големина вносител на ориз в света Филипините, голям купувач на тайландски и виетнамски ориз. Рекордното производство на ориз за миналата година на Филипините от 20 милиона тона е недостатъчно, за да изхрани 110 милиона души. Говорителят на отдела за земеделие Ноел Рейес в понеделник изрази увереност, че технологията може да помогне на производството да достигне нови върхове и по „по-рентабилен начин“ от Виетнам и Тайланд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *