Парламентът на Индия прие реформаторско законодателство за селскостопанския сектор

Официална информация на Посолството на Индия в България

Министерство на външните работи

Правителство на Индия

***

„Парламентът на Индия, след пълен дебат и дискусия, прие реформаторско законодателство, свързано със селскостопанския сектор. Тези реформи дават разширен достъп до пазара и предоставят по-голяма гъвкавост на земеделските производители. Те също така проправят пътя за икономически и екологично устойчиво земеделие.

Много малка част от фермерите в някои части на Индия имат известни резерви по отношение на тези реформи. Уважавайки настроенията на протестиращите, правителството на Индия инициира поредица от разговори с техните представители. Съюзните министри участваха в преговорите и вече бяха проведени единадесет кръга от преговори. Правителството дори предложи да задържи законите, предложение, повторено от самия министър-председател на Индия.

И все пак е жалко да виждаме групи с лични интереси, които се опитват да наложат дневния си ред на тези протести и да ги дерайлират. Това беше изключително наблюдавано на 26 януари, Деня на републиката на Индия. Заветното национално честване, годишнината от откриването на Конституцията на Индия, беше омърсено, а в индийската столица се проведе насилие и вандализъм.

Някои от тези заинтересовани групи също се опитаха да мобилизират международна подкрепа срещу Индия. Вдъхновени от подобни крайни субекти, статуите на Махатма Ганди бяха осквернени в някои части на света. Това е изключително обезпокоително за Индия и за цивилизованото общество навсякъде.

Индийските полицейски сили се справиха с тези протести с максимална сдържаност. Може да се отбележи, че стотици мъже и жени, които служат в полицията, са били физически нападнати, а в някои случаи намушкани и тежко ранени.

Бихме искали да подчертаем, че тези протести трябва да се разглеждат в контекста на демократичния дух и политика на Индия и усилията на правителството и засегнатите фермерски групи за разрешаване на безизходицата.

Преди да бързаме да коментираме такива въпроси, бихме настояли да се установят фактите и да се достигне до правилно разбиране на разглежданите въпроси. Изкушението на сензационните хаштагове и коментари в социалните медии, особено когато до тях прибягват известни личности и други, не е нито точно, нито отговорно. „

Ню Делхи

3 февруари 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *