Отстраняване на LAC: Не само граничен конфликт, има и много повече

НЮ ДЕЛИ: Тъй като индийската и китайската армии започват процеса на разединяване в долината на Галуан, внимателно наблюдаван с огромно недоверие, белязващ процеса, съществуват много теории защо Китай наруши споразуменията и в основата си разруши двустранните отношения с Индия.

Прекъсването може да се случи, но проблемът няма да изчезне. Китайците ще се върнат, защото имат повече от просто гранична претенция с Индия. Те се опитват да осигурят ключов път за комуникация и търговия, водещият проект на инициативата за пояс и път на китайския президент Си Дзинпин.

Тъй като събитията се разиграха, става все по-ясно, че китайските действия не са „отговор“ на всички скорошни стъпки, които може да направи Индия, въпреки че Пекин би искал да го представи като такъв. Китай започна военните действия, като започна подготовката през април. Военните действия започнаха през май, когато Индия започна бързо да се разгръща в отговор на значителното натрупване на Китай в няколко пункта по линията на действителния контрол.

Непосредствената цел на Китай очевидно е да доминира на наскоро построения 255-километров път Дарбук-Шьок-Даулат бег Олди (DBO), който свързва Лех с DBO в основата на прохода Каракорам. Пътят, който трябваше да бъде изграден отново, след като първоначалното подреждане беше констатирано като неподходящ, минава по реките Шьок и Тангце.

По-скоро Китай иска да доминира върху кръстовището на река Шиок-Галуан, което би застрашило индийското движение. Наскоро Китай се оплака от този нов разклонителен път на кръстовището с мост, обхващащ многоканалния поток. Всичко това е в рамките на индийската страна на LAC и Индия е в рамките на своите права да изгражда инфраструктура тук. Китай има преднина над Индия в изграждането на гранична инфраструктура, включително използването на разсейването на индийците по време на конфликта с Каргил за изграждане на път до „Пръст 4“ на северния бряг на Пангонг Цо.

Пътят Дарбук-Шьок-DBO се разглежда като заплаха за Китай – на изток е Аксай Чин, за който Индия твърди и Китай държи, а на север е долината Шакгам, която е била незаконно предадена на Китай през 60-те години. Присвоявайки цялата долина на Галуан, Китай се стреми да застраши този път и да застане на кръстовището на два подсектора – долината на Галуан е южният край на онова, което индийската армия нарича „подсектор на север“.

Китай наистина иска да запази маршрута от Синдзян, пресичащ прохода Каракорам, до ледника Сиачен и в Пакистан, завършващ при Гвадар в Белучистан. Ако това наистина е така, има предвид, че в близко бъдеще китайците отново ще се насочат срещу Индия. Това е и причината Китай внезапно да промени своя тон и сега претендира за цялата долина на Галуан. Китай контролира част от долината, а останалата част е с Индия.

Военните стратези твърдят, че отчетеното китайско натрупване в Депсанг е малко повече от отклонение, за да се разтегли индийското разгръщане на тънки места. Наградата е Galwan Valley.

Пътят Дарбук-Шиок-DBO застрашава играта на Китай. Индия рестартира модерните площадки за кацане в DBO и Fukche през 2008 г., както и летището в Nyoma. Това дава на Индия по-голяма способност да се защити в негостоприемния терен. По-важното е, че от гледна точка на Китай, той дава връзка на Индия с китайската провинция Синдзян, действителна физическа връзка.

Индия ще продължи да бъде изтласквана от Китай в този сектор – Индия започва своята граница с Китай при триедрата на границите на Индия, Китай и Афганистан, което Индия заяви на срещата на чиновниците на границата през 1960 г. Интересното е, че на същата среща , Китай остана размит за това къде започва границата, заявявайки, че тя никога не е била официално разграничена и е била само „традиционна обичайна гранична линия“. Те всъщност разделиха двете страни на прохода Конка.

Индия трябва да очаква, че Китай ще продължи да настоява на запад, използвайки всяка индийска слабост и пропаст, която могат да намерят. Подобни срещи ще станат норма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *