От Сурат до Ню Йорк търговията с диаманти страда под тежестта на санкциите на Русия

EconomicTimes

Сурат, един от най-големите центрове за полиране в света, диамантените базари затихнаха през последните седмици. Работниците седят безучастни и мрънкат над чаши чай. Вносът на нови камъни намалява. Цените паднаха. Всички имат едно и също оплакване: санкциите поставиха износителите в трудна ситуация.

Нахлуването на Русия в Украйна разбива търговията за милиарди долари, която обхваща отрупаните с вечно замръзване диамантени мини в Сибир, потайните търговски къщи в Антверпен, прашните полиращи електроцентрали в Индия и блестящите дизайнерски магазини за бижута в Ню Йорк.

Руският добивен гигант Alrosa PJSC доставя около една трета от суровините в света, а санкциите на САЩ срещу компанията предизвикват паника в индустрията. Фирми от Tiffany & Co. до Signet Jewelers обявиха планове за спиране на продажбите на руски диаманти.С наближаването на сватбения сезон в Америка, отчаяни делегации търсят решение от Индия, най-големият износител в света, който реже и полира девет от 10 камъка.

САЩ разчитат на Индия за близо половината от своите диаманти. Това прави Ню Делхи несравнима заинтересована страна в управлението на последствията и поддържането на запасени магазини на Пето авеню. Прекъсванията могат да намалят доставките в Северна Америка и да струват на Индия 2,5 милиарда долара през това тримесечие, или почти 10% от годишните й продажби. Тъй като пандемичните ограничения отслабват, Signet и други бижутери очакват 2,5 милиона сватби в САЩ тази година, най-високият брой от четири десетилетия.

В индийския град Сурат, един от най-големите центрове за полиране в света, диамантените базари затихнаха през последните седмици. Работниците седят безучастни и мрънкат над чаши чай. Вносът на нови камъни намалява. Цените паднаха. На практика всички имат едно и също оплакване: санкциите тласнаха износителите в трудна ситуация.

„Обикновено улиците са затрупани от купувачи и продавачи“, каза Маниш Джейн, търговец, който изразяваше съчувствие с няколко други в горещ ден миналия месец. „Цените внезапно паднаха след началото на войната и сега сме останали да държим акции с висока стойност без купувачи.

Засега едно предупреждение в санкциите на САЩ позволява внос, който е „съществено трансформиран“ в страна като Индия, въпреки че законодателите настояват за затваряне на вратичките. Но полиращите казват, че някои клиенти са започнали да отказват руски добивани камъни, характеризирайки ги като конфликтни диаманти. С толкова много несигурност индийските търговци се готвят да отбележат произхода на всеки камък – пренасочвайки руските към по-приятелски пазари в Китай, Югоизточна Азия или Обединените арабски емирства.Индия все още изнася руски диаманти за САЩ, тъй като сегашните запаси бяха получени преди санкциите. Но това предлагане ще изтече до първата седмица на юни, според Випул Шах, заместник-председател на индийския експорт на скъпоценни камъни и бижута. И докато много европейски страни все още не са ограничили вноса на руски луксозни стоки, списъкът се увеличава и там. Обединеното кралство обяви, че артикули от висок клас от диаманти до хайвер ще бъдат забранени или ще бъдат обложени силно с данъци.

De Beers, вторият голям доставчик на диаманти в света, също е ограничен в извличането на повече скъпоценни камъни. Сега компанията разполага само с работни запаси и нейните мини работят с пълна сила. Има малък шанс за увеличаване на доставките на материали преди 2024 г., когато е планирано завършване на разширяването на водещата й южноафриканска мина.

„Много е трудно да видим, че пускаме нова продукция“, каза Брус Кливър, главен изпълнителен директор на De Beers , в интервю в Кейптаун.

Загубата на достъп до руски диаманти в дългосрочен план би опустошила индустрията, каза Шах, застрашавайки хиляди работни места в Индия и удряйки големите търговски центрове по света. Алроса отмени последната си продажба през април и едва ли ще продаде големи обеми отново този месец, според запознати. Цената на малък необработен диамант, типът, който в крайна сметка ще се скупчи около камъка на пасианса в брачната халка, се е повишила с около 20% от началото на март, казаха хората.

Загубата на достъп до руски диаманти в дългосрочен план би опустошила индустрията, каза Шах, застрашавайки хиляди работни места в Индия и удряйки големите търговски центрове по света. Алроса отмени последната си продажба през април и едва ли ще продаде големи обеми отново този месец, според запознати. Цената на малък необработен диамант, типът, който в крайна сметка ще се скупчи около камъка на пасианса в брачната халка, се е повишила с около 20% от началото на март, казаха хората.

„Диамантите не са като петрола, където друга страна може да се включи, за да компенсира недостига“, каза Шах. „Няма нови мини другаде. Нашата зависимост е огромна.“ Скъпоценните камъни и бижутата са третият по големина източник на приходи от износ в Индия, привличайки около 39 милиарда долара за фискалната година, приключила през март. В диамантения квартал на Манхатън, където търговците прибират туристи пред десетки осветени с неонови магазини, търговци казаха, че бизнесът е спрял през последните няколко месеца. Войната е последният удар върху пазар, обзет от проблеми във веригата на доставки, забавяне на производството на мини и нарастващата инфлация.

Ави Давидоф, консултант в Leon Diamond, каза, че клиентите сега питат дали камъните идват от Русия – въпреки че интересът все още е по-заглушен, отколкото след излизането на холивудския филм „Кървавите диаманти“, който се съсредоточава върху добивани в африкански конфликтни зони. „Черешката отгоре е, че никой не знае накъде отива тази война“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *