Обръщение на министър-председателя Нарендра Моди при откриването на Индийския енергиен форум

Посолство на Индия в България

Ваше превъзходителство г-н Дан Брауилет, министър на енергетиката на САЩ,

Ваше Кралско Височество принц Адбул-азиз, министър на енергетиката на Саудитска Арабия,

Д-р Даниел Йергин, заместник-председател, IHS Markit,

Моят колега Шри Дармендра Прадхан,

Капитани на световната петролна и газова индустрия,

Намасте!

Прекрасно е да ви видя всички на четвъртото издание на Индийския енергиен форум CERA Week. Бих искал да поздравя д-р Даниел Йергин за приноса му в енергийния сектор. Поздравявам го и за скорошната му книга „Новата карта“.

Приятели,

Темата тази година е актуална. Това е- „Енергийното бъдеще на Индия в свят на промяна“. Мога да ви уверя: Индия е пълна с енергия! Енергийното бъдеще на Индия е светло и сигурно. Позволете ми да обясня защо се чувствам така.

Приятели,

Тази година беше предизвикателна за енергийния сектор. Търсенето на енергия е спаднало с почти една трета. Налице е нестабилност на цените. Инвестиционните решения баха засегнати. Водещи световни организации прогнозират, че през следващите няколко години ще има свиване на световното търсене на енергия. Но тези агенции прогнозират, че Индия ще се превърне във водещ потребител на енергия. Индия е настроена да удвои почти двойно енергийното си потребление в дългосрочен план.

Приятели,

Има много области, в които виждаме тази жизненост. Например – вземете авиацията. Индия е третият по големина и най-бързо развиващ се авиационен пазар по отношение на вътрешната авиация. Предвижда се индийските превозвачи да увеличат размера на флота си от 600 на 1200 до 2024 г. Това е голям скок!

Приятели,

Индия вярва, че достъпът до енергия трябва да бъде достъпен и надежден. Точно тогава могат да се осъществят социално-икономически трансформации. Ние разглеждаме енергийния сектор като такъв, който овластява хората и насърчава „Лесното живеене“. Индия постигна сто процента електрификация. Покритието с пропан-бутан се увеличи. Тези промени особено помогнаха на нашите селски райони, средната ни класа и жените в Индия.

Приятели,

Индийският енергиен план цели да осигури енергийна справедливост. Това също, докато напълно следваме нашите глобални ангажименти за устойчив растеж. Това означава повече енергия за подобряване на живота на индийците. Но с по-малък въглероден отпечатък.

Приятели,

Нашият енергиен сектор ще бъде ориентиран към растежа, съобразен с индустрията и съобразен с околната среда. Ето защо Индия е сред най-активните държави в развитието на възобновяемите енергийни източници.

Приятели,

През последните 6 години бяха разпространени над 36 крори или 360 милиона LED крушки. Цената на LED крушките също е намаляла 10 пъти. През последните 6 години бяха инсталирани над 1,1 крори или 11 милиона интелигентни LED улични светлини. Те осигуряват прогнозни икономии на енергия от 60 милиарда единици годишно. Очакваното намаляване на емисиите на парникови газове с тази програма е над 4,5 крори или 45 милиона тона въглероден диоксид годишно. Заедно с всичко това, ние също спестихме около 24 000 крори или 240 милиарди рупии годишно. Благодарение на подобни интервенции се казва, че Индия е най-атрактивният развиващ се пазар за инвестиции в чиста енергия.

Приятели,

Както казах, Индия винаги ще работи, имайки предвид глобалното благо. Ние сме на път да изпълним ангажимента, който поехме към глобалната общност. Имахме за цел да увеличим инсталирания капацитет на възобновяемата енергия със 175 GW до 2022 г. Допълнително разширихме тази цел до 450 GW до 2030 г. Индия има един от най-ниските емисии на въглерод от останалия индустриализиран свят. И все пак ще продължим да полагаме усилия за борба с изменението на климата.

Приятели,

През последните шест години индийският път на реформи върви с висока скорост. В енергийния сектор са наблюдавани много иновативни реформи. Реформите в политиката за проучване и лицензиране бяха въведени през февруари 2019 г. Фокусът беше изместен от „приходи“ към максимизиране на „производството“. Освен това има фокус върху по-голяма прозрачност и опростени процедури. Планираме да увеличим капацитета си за рафиниране от около 250 на 400 милиона метрични тона на годишна база до 2025 г. Увеличаването на вътрешното производство на газ е ключов държавен приоритет. Планираме да постигнем „Една нация Една газова мрежа“ и да преминем към икономика, базирана на газ.

Приятели,

Твърде дълго светът е виждал сурови цени на влакче в увеселителен парк. Трябва да преминем към отговорно ценообразуване. Трябва да работим за прозрачни и гъвкави пазари както за петрол, така и за газ.

Приятели,

С цел да се ​​увеличи вътрешното производство на природен газ и за да се постигне еднаквост при откриването на пазарната цена на газа, ние обявихме Реформи за маркетинг на природен газ по-рано този месец. Те ще дадат по-голяма маркетингова свобода при продажбата на природен газ чрез електронно наддаване. Първата автоматизирана платформа за търговия с газ на национално ниво в Индия стартира през юни тази година. Това предписва стандартни процедури за откриване на пазарната цена на газа.

Приятели,

Продължаваме напред с визията за „आत्मनिर्भर भारत“. Самостоятелната Индия също ще бъде мултипликатор на сила за световната икономика. Енергийната сигурност е в основата на нашите усилия. Ще се радваме да разберем, че нашата работа дава положителни резултати. През тези предизвикателни времена станахме свидетели на инвестиции по веригата на стойност на петрола и газа. Подобни знаци наблюдаваме и в други сектори.

Приятели,

Ние управляваме стратегически и всеобхватни енергийни ангажименти с ключовите световни енергийни играчи. Като част от Индийската политика за съседство на първо място, ние разработваме енергийни коридори със съседните ни страни за взаимна изгода.

Приятели,

Слънчевите лъчи озаряват пътуването на човешкия прогрес. Подобно на седемте коня, движещи колесницата на бога на Слънцето, енергийната карта на Индия ще има седем ключови двигатели. Тези двигатели на промяната са:

1. Ускоряване на усилията ни да преминем към икономика, базирана на газ.

2. По-чисто използване на изкопаеми горива, особено петрол и въглища

3. По-голяма зависимост от местните източници за каране с биогорива.

4. Постигане на целта за възобновяеми енергийни източници от 450 GW до 2030 г.

5. Увеличаване приноса на електричеството с оглед на декарбонизиране на мобилността.

6. Преминаване към нововъзникващите горива, включително водород

7. Дигитални иновации във всички енергийни системи.

Ще има приемственост на тези стабилни енергийни политики, които се прилагат през последните шест години.

Приятели,

Индийският енергиен форум – Седмицата на CERA служи като важна платформа между индустрията, правителството и обществото. Убеден съм, че тази конференция ще има плодотворни обсъждания за по-добро енергийно бъдеще. Отново заявявам – енергията на Индия ще енергизира света! Благодаря ви.

Благодаря ви отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *