Ново лекарство на PNB Vesper Life Sciences получи одобрение за тестване на среден етап

Базираната в Кочи фармацевтична компания PNB Vesper Life Sciences разработи лекарство, което може да се използва за лечение на новия коронавирус, ако бъде одобрено. Компанията е получила зелена светлина за тестване на среден етап на GPP-Baladol върху пациенти с COVID-19, съобщава The Indian Express. Според доклада, ако това лекарство се окаже ефективно, това ще бъде първият нов химически субект, който ще получи разрешение за лечение на тежко болни пациенти, заразени с коронавирус. Много фармацевтични компании се фокусират върху пренасочването на по-стари лекарства, одобрени преди това по време на пандемията.

Докладът, цитиращ експерти казва, че макар и лекарството да изглежда обещаващо, е рано да се вълнуваме от него. Досега то е преминало началния етап на опитите, което означава, че се е оказало безопасно за употреба. Ефективността му обаче предстои да бъде одобрена. Докладът казва, че PNB Vesper Life Sciences, притежаващ патента за лекарството, има за цел да тества ефективността на Baladol срещу кортикостероид дексаметазон. Досега кортикостероид дексаметазон е помогнал за намаляване на смъртността сред пациенти с коронавирус, които са в тежки положение и се нуждаят от вентилаторна поддръжка. Средната фаза или втората фаза на тестване ще се проведе сред 40 кандидати, които са дали положителен тест за коронавирус. Състоянието им на инфекция трябва да бъде умерено за опитите, които ще се провеждат в BMJ Medical College, Пуна в продължение на 60 дни.

Според д-р Анант Бхан, изследовател глобално здравеопазване, биоетика и здравна политика, развитието е обнадеждаващо, когато се гледа от фармацевтична перспектива за научноизследователска и развойна дейност. Но дали лекарството ще действа или не, тепърва ще се проучва.

Засега, в зависимост от случаите и ефективността, лекарства като Favipiravir и Remdesivir се използват за лечение на пациенти, заразени с коронавирус. Лекарствата се търсят за лечение на вирусна инфекция, докато бъде открита ваксина . В Индия понастоящем три ваксини срещу COVID-19 са във втора фаза на тестване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *