Няма повече Happy Hours! Високи данъчни обратни ефекти от Corona, продажбите на алкохол наполовина през последните 5 месеца

В момента Пудучери, Западна Бенгалия, Андра Прадеш, Джаму и Кашмир и Раджастан имат данък с 25% повече от този през март 2020 г.

Rajesh Ravi FinancialExpress

По-високият данък върху алкохола, за да компенсира загубата на приходи в резултат на пандемията, изглежда се отрази на щатите с намаление на продажбите почти наполовина през първите пет месеца на фискалната година.

Конфедерацията на индийските компании за алкохолни напитки (CIABC) казва, че държавите, които са наложили данък от 25% и повече в името на короната, в крайна сметка ще получат по-ниски данъчни приходи от продажбата на алкохол и ще съберат по-малко данък на бутилка, като потребителите са намалени. ), представителният орган на водещи индийски компании за алкохолни напитки.

Държавният акциз върху алкохола представлява около 10-15% от собствените му данъчни приходи за повечето държави, според доклада на RBI „Държавни финанси: Проучване на бюджетите за 2019-20“.

Много държави обявиха повишаване на данъка върху алкохола в името на „коронавирусен цес“ скоро след блокирането през май. Делхи наложи цес от 70% скоро след блокирането, но по-късно го намали.

В момента Пудучери, Западна Бенгалия, Андра Прадеш, Джаму и Кашмир и Раджастан имат данък с 25% повече от този през март 2020 г.

Амар Синха, главен изпълнителен директор на Radico Khaitan, каза: „Добрият отговор на потребителите през първите няколко дни от отварянето на продажбите на алкохол след продължително затваряне накара някои правителства да преценят неправилно ценовата еластичност на алкохола. Те наложиха увеличение на данъците като бърз начин за увеличаване на приходите. Това обаче се оказа контрапродуктивно. С повишаването на цената продажбите са паднали, още повече, когато увеличението е повече ”.

Според данните, предоставени от CIABC, продажбите на алкохолни напитки в държави, които са наложили увеличение на данъка с 25% или повече, са по-ниски с 45% за периода май-август, докато продажбите за държави, които не са наложили повишение на данъците или незначително увеличение , то е само с 12% по-ниско на годишна база.

Интересното е, че продажбите в 22 държави, които не са наложили никакъв данък или пределен данък, почти се нормализират през август 2020 г. само с 1% по-ниско спрямо предходната година.

Винод Гири, генерален директор на CIABC, каза, че идеята, че алкохолът не е чувствителен към цените, е силно погрешна.

„Има емпирични доказателства, че цените нарастват над 10% или по-скоро започват да потискат търсенето, което води до спад в обема на продажбите. По-ниският обем на продажбите означава по-ниско общо събиране на данъци, въпреки по-високата данъчна ставка, като по този начин се побеждава целта на увеличаването на данъците „, каза той и добави“ установено е също, че с нарастващите цени потребителите са склонни да намаляват търговията, следователно правителствата събират по-малко данък поради по-малко продажби, те също събират по-малко данък за бутилка. „

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *