Министерството на AYUSH споделя „три прости стъпки“ за подобряване на имунитета

FinancialExpress

Министерството на AYUSH препоръчва да приемате Chyavanprash (10gm) сутрин, да пиете билков чай от подправки и златно мляко за подобряване на имунитета

Преведено от английски-Chyavanprash е готвена смес от захар, мед, топлено джи, индийско сладко от цариградско грозде, сусамово масло, горски плодове и различни билки и подправки. Изготвя се съгласно инструкциите, предложени в аюрведическите текстове. Chyavanprash се продава широко и се консумира в Индия като хранителна добавка.

Тъй като чакането за ваксина Covid-19 става безкрайно, единственият начин за борба с пандемията е чрез подготовка на имунната система, достатъчно устойчива, за да се противопостави на нашествието на чужди тела като вируси, токсини и бактерии. Както се казва, превенцията е по-добра от лечението, Министерството на AYUSH (Аюрведа, Йога, Унани, Сидда и Хомеопатия) упорито иска от широката общественост да се грижи за естествената защитна система на тялото си, като включва три прости навика в начина си на живот.

В последния си туит министерството, което администрира индийската медицина, поиска да предприеме три прости стъпки за подобряване на имунитета – първата е пиенето на топла вода през целия ден, втората е практикуването на пранаяма, йога асана и медитация поне 30 минути всеки ден, и третата е включването на естествени подправки като Haldi (Куркума), Lahsun (Чесън), Dhaniya (Кориандър) в диетата си. „Следвайки някои прости мерки за повишаване на имунитета и превантивни мерки от #Ayush, ние можем да помогнем да подобрим цялостното си здраве.“ каза туитът.

Министерството отбелязва в уебсайта си, че приемането на Chyavanprash (10gm) сутрин, пиенето на билков чай, направен от гореспоменатите съставки и стафиди, джаджа или мляко с куркума, също са ефективни за подобряване на имунитета. Министерството също така препоръчва прилагането на сусамово или кокосово масло върху ноздрите и вдишването на маслто като мерки за насърчаване на аюрведичния имунитет. Парна инхалация с листа от прясна мента и семена Ajwain или консумация на карамфил с мед се препоръчват при суха кашлица и болки в гърлото.

След пандемията международните здравни органи посочиха, че повишаването на имунитета е ключът към избягването на Covid-19. Министерството на AYUSH винаги е подкрепяло използването на аюрведични смеси за подобряване на защитния механизъм на тялото. По-рано министерството раздаде рецепта за билковата напитка на държави и UT, за да насърчи търговското производство на нейната формула.

Съставът, популяризиран от министерството, се състои от билки като тулси (индийски босилек), черен пипер, сот (сух джинджифил на прах и Далчини (кора от канела). Наречен като „Аюш Квата“, министерството помоли държавите и UT да издадат лицензи за търговското производство на формулировката. Всички съставки в миналото са се използвали като билков чай ​​в домовете в Индия за облекчаване на обикновена настинка или сезонен грип.

Премиерът Нарендра Моди в радиопредаването си „Maan ki Baat“ също наблегна на използването на здравеопазването AYUSH на фона на пандемията от коронавирус. Според здравни експерти Covid-19 може да доведе до летален изход, когато заразеното лице има слаба имунна система и по този начин подобряването на имунитета намалява риска от развитие на тежки симптоми на Covid.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *