Може ли витамин D да намали тежестта на COVID-19? Ново изследване за откриване на ефектите от него

Ndtvfood

Това проучване, проведено от изследователите от Brigham and Women’s Hospital, може да предостави значителни доказателства за ефектите на витамин D върху COVID-19.

Акценти
Витамин D помага за повишаване на имунитета.

Няколко пациенти с COVID-19 са диагностицирани с дефицит на витамин D.

Това ново проучване може да помогне за откриването на ефекта на витамин D върху лечението на COVID.

Витамин D е в новините от месеци. Мастноразтворим витамин, витамин D е едно основно хранително вещество, което помага за повишаване на имунитета и предотвратява вирусни инфекции. Освен това, адекватна доза витамин D може също да намали риска от сърдечни заболявания и дихателни проблеми – два от тежките ефекти на COVID-19. По-ранно проучване, публикувано в The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, установи, че над 80 процента от хората, засегнати от Covid-19, страдат от дефицит на витамин D. Следователно, експерти от цял свят препоръчват зареждането с това хранително вещество за подхранване и имунитет.

В допълнение към това основно наблюдение, ново проучване на изследователи от Brigham and Women Hospital е готово да открие възможните ефекти на витамин D върху лечението на инфекция с COVID-19. Озаглавено „Витамин D за Covid-19 (VIVID)“, това е клинично изпитване, за да се оцени дали витамин D може да намали тежките симптоми на вируса.

Според официалния уебсайт на проучването (vividtrial.org), изследователите ще се фокусират върху хора на възраст 30 или повече години, които наскоро са диагностицирани с COVID-19. „Хората, които са получили скорошен положителен резултат от теста и са проявили симптомите си през последните 5 дни, могат да имат право да се присъединят към проучването VIVID“, се казва в изявление на уебсайта.

Участниците в това проучване са помолени да приемат витамин D или плацебо капсули за изследване на всеки 28 дни, да предоставят 2 домашни кръвни проби (чрез убождане с пръст) и да попълнят два кратки онлайн въпросника – единия относно началото на проучването, а другия за да се пълни веднъж седмично в продължение на 28 дни от приема на хапчетата.

„Витамин D изглежда обещаващо за стимулиране на нашата система за защита на инфекции. Но той не е специално тестван за COVID-19. Някои проучвания показват, че витамин D може да намали възпалението, което може да играе роля за намаляване на тежкото заболяване на COVID, водещо до хоспитализация. Въпреки това , няма очевидни доказателства. Това проучване ще открие потенциалните ползи от витамин D в борбата с COVID, „обясни д-р Джоан Мансън, професор по медицина в Медицинското училище в Харвард в Bringham and Brigham and Women Hospital и един от директорите на изпитанието VIVID.

Имайки предвид горните фактори, казваме, всеки човек трябва да включва витамин D в ежедневната си диета за здравословен начин на живот. Докато слънчевото греене е мощен източник на витамин D, за хората, които избягват да се оттеглят в тази пандемична ситуация, препоръчително е да консумират храни, обогатени с витамин D, за ежедневното си определяне на хранителните вещества.

6 храни, богати на витамин D, които можете да добавите към ежедневната си диета:

-Пресен портокалов сок

-Гъби

-Яйце (особено жълтък)

-Мляко и млечни продукти

-Овесена каша

-Мазни риби.

Включете тези храни в ежедневната си диета и се насладете максимално на ползите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *