Може ли Индия да измести Китай като световна фабрика?

Индия трябва да примем глобалните вериги за създаване на стойност и да премахне регулаторните бариери, за да влезе в мантията на Китай като световна фабрика

Материал на Никита Куарта в Livemint

Китайската агресия през последните години даде нов живот на Четиристранния диалог за сигурност или „Четириъгълникът“ – многостранна група, включваща Индия, САЩ, Япония и Австралия. Четирите държави, които възобновиха диалога след десетилетие прекъсване през ноември 2017 г., засилиха усилията си за противодействие на китайското господство в Индо-Тихоокеанския регион.

Групата е важен противовес на нарастващата агресия на Китай в региона и е може би стратегическа необходимост за Индия. Но в момента капацитетът му да предостави алтернатива на Китай в търговията е доста ограничен.

Китай продължава да бъде най-важният център на световната икономическа верига. Япония, САЩ и Австралия са зависими от доставките от Китай за производство на продукти, които изнасят.

Зависимостта на Индия от Китай е значителна. Над една четвърт от добавената стойност в индийския износ допринася само Китай. В края на века това не беше така. Разчитането на Индия от Китай се увеличи многократно през последните две десетилетия.

Тази зависимост не е намаляла дори през последните месеци. Дори индийските войски да участват в напрегната конфронтация с Китай от април, делът на китайския внос в търговската кошница на Индия само се е повишил, въпреки реториката на „разчитането на себе си“. Вносът от Китай представлява 14% от индийския внос през фискалната година, завършваща през март 2020 г. Досега тази година същият дял е нараснал до 19%. Все още няма данни за дела на добавената стойност от Китай в индийския износ за текущата година. Зависимостта от китайските фармацевтични продукти и комплекти за безопасност за борба с пандемията означава, че и други членове на четворката са силно зависими от китайския внос тази година.

„Квадратът все още не може да предложи икономическа алтернатива на могъщата китайска икономика“, каза Хепймон Джейкъб, доцент по изучаване на разоръжаването в университета Джавахарлал Неру (JNU). „Тези страни ще трябва да продължат да ангажират Китай икономически, дори и да се опитват да балансират Китайска военна мощ и това ще бъде тежък балансиращ акт. „

В условията на Covid-19, много мултинационални компании обмислят да изместят части от производствените си платформи извън Китай. Но въпреки че диверсификацията носи ползи, тя не е нито лесна, нито евтина. Ковидната рецесия затрудни парично мног от компаниите и не много от тях могат да инвестират веднага в други страни.

Може да видим известно преместване, но това преместване може да не е мащабно, каза Амита Батра, търговски икономист в JNU. С нарастването на заплатите в Китай някои компании бяха започнали да търсят алтернативи на други пазари. Но тези компании са се преместили другаде, а не в Индия, посочи Батра. За да се възползва от възможността, Индия трябва да подобри лекотата на правене на бизнес и да предприеме реформи, свързани със земята, труда и данъците, каза Батра.

В краткосрочен план ще бъде трудно за Индия или която и да е голяма икономика да се отдели от Китай, казаха икономисти. Но в дългосрочен план Индия има потенциала да даде възможност на Китай да спечели парите си. Нараства признаването, поне сред четворните страни, за необходимостта от икономическо отделяне от Китай и Индия може да спечели от такова отделяне с течение на времето, каза Джейкъб.

„Уникалното китайско предложение за продажба е, че то има капацитет да произвежда в голям мащаб при ниски разходи“, каза Бисвайдж Дхар, друг търговски икономист в JNU. „Единствената държава, различна от Китай, която може да произвежда в такъв мащаб и на подобни цени е Индия. Ние все още сме производствен център с ниски разходи. „

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *