Международните пътешественици са изложени на по-голям риск от резистентни на много лекарства бактерии: проучване

TheHindu

Пътуващите могат да пренесат бактериите дори по време на кратки посещения и да разпространят допълнително щамовете след завръщането си у дома.
Международните пътници са особено уязвими към вирулентни щамове на резистентни на лекарства бактерии – често събират няколко различни вида по време на пътуване, като прекарват времето си в компанията на други туристи, разкри ново проучване.

Глобалното разпространение на чревни мултирезистентни грам-отрицателни (MDR-GN) бактерии представлява сериозна заплаха за човешкото здраве в световен мащаб, като MDR клонингите на E.coli и Klebsiella pneumoniae застрашават по-устойчиви на антибиотици инфекции по целия свят.

Бактериални щамове колонизирали множество пътници, отседнали в едни и същи хотели и прекарващи време в компанията на други. В един изключителен случай двама участници, отседнали в отделни помещения за настаняване, споделят идентично напрежение, след като единият взима душ в банята на другия.

Международна група изследователи, водена от учени от университетите в Базел, Бирмингам, Хелзинки и Осло и Институтът Wellcome Sanger публикуваха своите открития в The Lancet Microbe.

Алън Макнали, професор по микробна еволюционна геномика в Университета в Бирмингам и старши автор на изследването, заяви: „Международните пътувания са тясно свързани с разпространението на MDR-GN бактерии, като предаването е най-високо в Индия и Югоизточна Азия, Африка и Юг Америка. Пътуващите, посещаващи тези високорискови региони, са изложени на значителен риск от придобиване на бактериите. „

„Колонизирането от MDR-GN бактерии е силно динамичен процес. Открихме постоянна „конкуренция“ между циркулиращите щамове, придобити от отделни гостоприемници, и „местните“ бактерии на пътуващите. Пътуващите могат да улавят бактериите дори по време на кратки посещения и да разпространяват допълнително щамовете след завръщането си у дома “, добави той.

Въздействието на пътуванията върху глобалното разпространение на устойчиви на много лекарства E. coli е добре документирано – до 80% от пътуващите, завръщащи се от високорискови региони, са колонизирани от MDR-GN бактерии, като колонизацията продължава до една година.

Предишни проучвания за туристи са анализирали само проби преди и след пътуване, а не действителния период на пътуване.

Изследователите установяват, че от групата от 20 европейски доброволци, посещаващи Лаос, 70% са били колонизирани в края на проучването. Ежедневното вземане на проби разкрива, че всички участници са придобили бета-лактамази с разширен спектър (ESBL) в даден момент по време на престоя си в чужбина.

ESBL ензимите създават резистентност в организма към повечето бета-лактамни антибиотици, включително пеницилини, цефалоспорини и азтреонам. Инфекциите с организми, произвеждащи ESBL, се оказват трудни за лечение.

Всички с изключение на един участник са придобили множество щамове бактерии с идентифицирани 83 уникални щама (53 E. coli, 10 Klebsiella, 20 други вида ESBL-GN) и някои от тези щамове са споделени от четирима субекти.

Съвместният автор на изследването Jukka Corander, доцент в Института Wellcome Sanger, Великобритания, и професор в Медицинския факултет на Университета в Осло коментира: „Нашето проучване разкрива истинския мащаб и сложност, при които устойчивите на лекарства бактерии колонизират чревния тракт по време на пътуване, демонстрирайки, че преди това е било сериозно подценявано … В допълнение, няколко от нашите участници са загубили част от придобитите от пътуването си щамове ESBL-GN, докато все още са в чужбина – което показва, че предишни проучвания, използващи единствено вземане на проби преди и след пътуване, са имали недостатъчно докладвано до каква степен колонизацията на пътуващите от ESBL-GN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *