Малко от това, малко от онова: Дуетът майка-дъщеря представя автентичната домашна индийска кухня

Stuff Автор: Eма Клифтън

Тази история е публикувана за първи път в capsulenz.com .

Колкото и да сте близки с майка си или дъщеря си, идеята да се обедините, за да създадете готварска книга – и след това да вземете своите кухненски умения и да ги изложите на показ за жива публика – не е за хора със слаби сърца.

Толкова много от готвенето, с което Jayshri и Laxmi Ganda израснаха, се преподаваше чрез наблюдение, вместо четене на рецепти – което го правеше по-малко достъпно за по-младите поколения или онези, които тепърва започват да научават за славните вкусове на индийската кухня.

Те решиха да променят това, като създадоха своя собствена готварска книга „Малко от това, малко от онова“.

Подобно на повечето деца, когато Джейшри Ганда беше млада, тя не се интересуваше от ястията от гуджарати, които майка й създаваше в семейния дом. „Израснах през 80-те години и тогава в Нова Зеландия дори нямаше индийски ресторанти“, смее се тя.

Едва когато порасна, тя осъзна дълбочината, сложността и ясния вкус, които идва с индийската кухня – и колко умела беше майката в приготвянето й.

„Забелязвам [това отношение] с моите млади племенници сега – те не са толкова заинтересовани, но с напредването на възрастта знам, че те също ще искат да знаят повече:„ Как научихте как да правите това? Каква беше Индия, когато израсна там? „

Jayshri, нейната майка Laxmi и аз се обаждаме на Zoom, като дуото излъчва от различните им домове в Крайстчърч.

Тяхната сплотена връзка е лесно да се види, както и тяхната много класическа динамика майка-дъщеря: довършване на изреченията помежду си, шегувайки се колко интензивен е бил процесът на създаване на първата им готварска книга заедно.

Книгата, озаглавена брилянтно „ Малко от това, малко от онова“ , бе с бомбастичен успех и когато ги попитам дали са обмисляли да направят последваща готварска книга, Лаксми веднага се шегува „не с мен“.

Това беше – разбираемо – голямо предприятие, взимащо семейни рецепти за поколения, които всички бяха предадени чрез наблюдение, и ги ангажираха на хартия.

Но това, което се получи, беше не само жива част от семейната история, но и входна точка за това как да създадете някои от най-вкусните рецепти на земята.

Да направим автентичната индийска кухня достъпна за всички беше целта на работата на семейство Ганда – създаването на „Малко от това, малко от това беше„ трудно и бързо “, казва Джайшри, с месеци наред за наблюдение, записване и след това тестване на набор от рецепти, които никога не са били пускани на хартия.

Някои от техните рецепти са тези, които Laxmi прави повече от 50 години – отгледана в района на Гуджарат, тя е израснала в малко селце, където родителите й са управлявали ферма.

„Когато се прибирахме от училище, аз приготвях роти и го приготвях, така че когато фермерите се появиха, да го приготвим за тях“, спомня си Лакшми. „Нямахме маси или столове, така че всички просто седяхме на пода. Приготвихме ги на открит пламък – нямахме ток и газ. “

Готварските умения на Лакшми бяха усъвършенствани през годините, след като гледаше как майка й и свекървите й да готвят, както и рецепти от приятели. Всичко това се правеше най-вече чрез уста на уста или чрез наблюдение на процеса, а не чрез четене на книга с рецепти.

„Просто щяхме да измислим рецептата или да гледаме някой да я изпълнява, след което да я съберем няколко пъти“, казва тя, преди да се засмее. „Понякога се получава, понякога не.“

Когато ставаше въпрос за записване на тези процеси, Jayshri и Laxmi преминаха през осем месеца на няколко кръга на приготвяне на рецептите заедно, а Laxmi записваше стъпки, докато вървяха.

Както можете да си представите, това беше рецепта за веселие, опитвайки се да улови вроденото знание за годините на готвене на Laxmi на хартия.

„Мама щеше да има няколко тенджери на печката и тогава щях да бъда като„ Мамо, ти ли измерваш времето? “ и тя беше като „Не !! ??“ Казах: „Трябва да определим времето за всичко това, иначе как хората ще разберат дали е приготвено?“, Смее се Джейшри. „Мама каза:„ Когато картофите са готови, те са готови! “

Кухнята на Индия винаги е изпреварвала кривата, когато става дума за готвене по устойчив начин, като има множество ястия без месо и използва подправки, а не мазнини, за да създаде вкус – в основата си е всичко, което съвременната основна диета търси.

Но когато семейството на Ganda се премести за първи път в Крайстчърч, в Нова Зеландия не съществуваше наличната гама от индийски съставки и те все още трябваше да изпращат „кутии и кутии“ с подправки от Окланд.

В наши дни това е много по-известна и широко ценена кухня в Нова Зеландия, но дори и да се каже, че както Jayshri, така и Laxmi са поразени от това колко популярна е тяхната готварска книга при нейното издаване.

„Мама беше загрижена, като се има предвид количеството, което бяхме поръчали, че няма да ги продадем всички, но имах интуиция или чувство в себе си, знаейки колко хора се нуждаят от това.“

Не само хората, които са израснали с индийско готвене и са развълнувани, че най-накрая са записали версии на семейни рецепти, има и огромен брой хора, които са се оженили в гуджаратски семейства и са искали да се научат как да готвят за своите партньори и свекърве. Храната, както винаги имаше силата да събира хората.

„Това често правим в Крайстчърч – когато има големи спортни събития или сватби, това прави индийската общност – те внасят големите кърита и хранят големи общности хора!“ казва Jayshri .

За повече информация относно готварската книга на Jayshri и Laxmi Ganda посетете тук .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *