Лекарите, активистите настояват PM Modi да насърчава диетата на растителна основа

НЮ ДЕЛХИ: Вследствие на пандемията на Ковид-19 и нарастващите опасения относно околната среда и общественото здраве, няколко лекари, активисти и групи за защита на животните призоваха в четвъртък премиерът Нарендра Моди да насърчава вариантите за растителна храна и да регулира месото, яйцата и млечните индустрии ,

В писмо до министър-председателя няколко лекари, както и активисти посочиха, че след като огнището на коронавирус се проследява на пазара на месо в китайския Ухан, такава заплаха преобладава и в съоръженията за производство на месо и на пазарите в Индия.

„Призивът на лекарите е подкрепен от групи за защита на животните Хора за животни (PFA), Ahimsa Trust и Mercy For Animals (MFA), които изпратиха спешно писмо днес до премиера. В писмото на групите се посочва, че значителна сума от научни изследвания на глобални организации като EAT Lancet, Световния икономически форум, Организацията на обединените нации за храни и земеделие, наред с други заключиха, че увеличеното производство и потребление на храни на животни е вредно за общественото здраве и околната среда.

„Докато Covid-19 е проследен до пазара на месо в Ухан, условията на такива места са подобни на всяко предприятие за производство на месо и пазар в Индия“, казва Гаури Маулехи, активист за правата на животните от PFA.

Няколко видни и уважавани медицински специалисти също издадоха съвети, в които се посочва, че диетите на растителна основа / вегетарианци са по-безопасни и по-устойчиви в сравнение с консумацията на месо, яйца и млечни продукти.

Д-р Панкаш Чатурведи от Мемориалната болница в Тата каза: „Има достатъчно доказателства от изследвания, които доказват ролята на различните форми на месото при причиняване на няколко хронични заболявания като диабет тип 2, коронарна болест на сърцето, коронарна сърдечна недостатъчност, инсулт и т.н.“

Увеличената консумация на месо също води до увеличаване на потреблението на вода, обезлесяването, замърсяването на водата и парниковия ефект, което в крайна сметка води до глобално затопляне, добави той.

Maulekhi заяви, че е време кампанията за правилно хранене, инициирана от Индия за безопасност и стандарти за храните, подчертава и насърчава консумацията на растителна диета за обществено здраве, продоволствена сигурност и устойчивост.

„Избухването на вирусна болест, включително настоящата глобална пандемия, се проследява отново на пазара на месо и производствени съоръжения. Настоящите интензивни производствени практики за производство на яйца и месо оказват сериозно влияние върху общественото здраве“, каза тя.

Държави като Канада, Германия, Китай и други дори препоръчват увеличена консумация на растителни храни и ограничена консумация на месо, млечни продукти и яйца в техните национални насоки, се казва в писмото.

„Индия вече предприема многобройни стъпки в правилната посока, особено чрез кампанията на FSSAI„ Яжте правилна Индия “, която подчерта необходимостта от поставяне на здравословна, устойчива и безопасна храна на преден план в индийските диети.

„Стимулите, субсидиите и схемите за публично разпространение трябва да бъдат разработени така, че да се гарантира, че злоупотребите в отглеждането на животни като пренаселеността и прилагането на нетерапевтични антибиотици не се насърчават“, се казва в съобщението

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *