Любопитно! Компанията, която някога е притежавала Индия, днес е собственост на индиец

Името на Източноиндийската компания е синоним на колониалната експлоатация на Южна Азия, включително Индийския субконтинент, от XVI век. Днес, по една от големите иронии на съдбата, тя е собственост на индианец.

Основана в Лондон през 1600 г. за търговия с подправки, East India Company е упълномощена харта да води война. През следващите 250 години тя доминира в индийския субконтинент и използва груба военна сила, за да завладее големи парчета от Монголската империя, включително Индия, днешен Пакистан, Бангладеш и половината Афганистан.

Но компанията е разпусната, след като нейните войници се вдигат на бунт срещу британците през 1857 година.

Малка част на компанията се запазва: Търговското наименование и малък концерн за чай и кафе.

През 2005 г. индийският бизнесмен Санджив Мехта придобива името на компанията и я трансформира в потребителска марка, фокусирана върху луксозни чайове, кафета и храни.

„Фирма, която някога е била собственик на Индия, сега е собственост на индиец … усещане за империя, която отвръща на удара“, каза Мехта, който отвори първия си магазин през 2010 г. в богатия лондонски район Мейфеър, пред Arab News.

Когато научи, че акциите на компанията се продават, той каза, че трябва да ги притежава, „независимо от цената“.

Днес Мехта има лиценз за търговия под герба и печата на историческата компания. Той също така има право да сече монети, включително златна монета Mohur, която е сечена за последно през 1918 г. в Британска Индия.

„Като индиец, запознат с историята на агресивната търговска политика на компанията и експлоатацията на индийския субконтинент, закупуването на акции означаваше емоционално затваряне“, казва той в магазина на East India Company, рафтовете на който сега са облицовани с чайове и кафета от Индия, Китай , Африка и навсякъде между тях.

„Този ​​аватар на Източноиндийската компания се основава на идеята за единство в многообразието“, каза Мехта. „Извеждаме всички добри неща напред и оставяме лошите зад себе си. Предишната компания е изградена върху агресия, тази компания е изградена върху състрадание. „

През 1600 г. кралица Елизабет I предоставя на над 200 английски търговци правото да търгуват в Източна Индия, за да се конкурират с холандските търговци. Те стават известни като Източноиндийската компания и към 18-ти век доминират в световната търговия с текстил, със значителна армия, която защитава техните интереси.

Повечето от нейните сили се базират в три основни станции в Индия: Мадрас, Бомбай и Калкута.

През 1857 г. индийски войници въстават срещу британците и териториалният и икономически контрол на компанията е прехвърлен на британското правителство. До 1874 г. Източноиндийската компания се разтваря.

Но може ли компания с тъмна история на колониалната експлоатация да бъде възстановена? Мехта със сигурност мисли така.

„Бяхме притеснени от някои реакции, които може да излязат от това, но историята е приета положително в Индия.““, казва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *