Какво каза МВФ за индийската и световната икономика

Covid-19 ще напусне света с повече бедност, по-голямо неравенство и сериозно забавяне на натрупването на човешки капитал

FinancialExpress

Ако следвахте политическия избор на правителството от началото на пандемията Covid-19, щяхте да прочетете много за това как правителството не е направило достатъчно по отношение на фискалната политика – т.е. директно харчене от собствена сметка – и до голяма степен се надяваше, че паричната политика на Резервната банка на Индия – чрез по-ниски лихвени проценти и повече пари за заеми – вместо това ще съживи икономиката.

Определено категоричен фискален отговор би бил подобен на изпращането на нападателите, докато подходът на надеждата, че по-ниските лихвени проценти ще примамят бизнеса да инвестира (дори когато няма търсене) в икономиката е подобен на надеждата, че неженените трябва да го направят.

Ето защо редовните читатели на ExplainSpeaking няма да бъдат изненадани, когато стане ясно, че Индия е една от най-силно засегнатите големи икономики в света.

Разбира се, независимо от официалните данни, този факт – че Индия е една от най-силно засегнатите – е бил оспорван многократно.

В това отношение скорошното издание на Световната икономическа перспектива на Международния валутен фонд (МВФ) предоставя още някои подкрепящи доказателства.

Първо, диаграмата по-долу показва как индустриалното производство е било засегнато в някои от ключовите икономики в света. Както може да се види, Индия е най-дълбоко ударена.

Втората интересна цифра – диаграма по-долу – в доклада на МВФ се отнася до това как страните се подреждат, когато очакваните загуби на БВП в краткосрочен план (2019 до 2021 г.) се сравняват с очакваните загуби на БВП в средносрочен план (2019 до 2025 г.)

МВФ е картографирал процентната разлика в икономическата активност между актуализациите си от януари и октомври WEO. Като такава, колкото по-отдалечена е една страна от двете оси X и Y, толкова по-зле е в резултат на пандемията.

Както се вижда от тази диаграма, МВФ очаква Индия да бъде не само най-силно засегната в краткосрочен план, но и в средносрочен план. Изключително важно е да се отбележи, че средносрочният срок приключва с края на сегашното правителство.

Повечето икономики, с които Индия обикновено се сравнява – като Китай (CHN), САЩ (САЩ), Пакистан (PAK), Индонезия (IDN) и Бразилия (BRA) – вероятно ще бъдат по-малко засегнати.

Както се случи, актуализацията на WEO на МВФ получи максимално внимание за констатацията си, че през 2020 г. доходът на глава от населението в Бангладеш ще бъде по-висок от дохода на глава от населението в Индия. Можете да прочетете това обяснение, за да разберете как се е случило това и какво е значението му.

Отвъд Индия обаче актуализацията на WEO имаше няколко други ключови насоки, които са от значение за наблюдателите на глобалната икономика.

Например каква е прогнозата на МВФ за пандемията Covid-19? Колко ще продължи? И какви са перспективите за глобален растеж?

Противно на случилото се в случая с Индия – където МВФ удвои скоростта на свиване на БВП след актуализацията на WEO през юни – в световен мащаб картината стана по-добра.

Сега се очаква глобалният растеж да се свие с 4,4% през 2020 г. и се очаква да нарасне с 5,2% през 2021 г. След 2021 г. глобалният растеж ще се успокои до 3,5%.

„Базовата прогноза предполага, че социалното дистанциране ще продължи и през 2021 г., но впоследствие ще изчезне с течение на времето, когато обхватът на ваксините се разшири и терапиите се подобрят. Предполага се, че местното предаване ще бъде доведено до ниски нива навсякъде до края на 2022 г. “, се посочва в доклада на МВФ.

Разбира се, МВФ е предоставил и други сценарии, когато нещата се окажат по-добри или по-лоши от базовите очаквания.

При първата алтернатива – недостатъкът – „съдържанието на вируса се оказва по-трудна и продължителна борба, докато ваксината не стане широко достъпна“. Във втората алтернатива – нагоре – „приема се, че всички измерения на борбата срещу вируса вървят добре“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *