Как в Индия приготвят киселото мляко, наричат го curd или dahi

VegrecipesofIndia

Ще с учудите как няма никва разлика в приготвянето му от това, което правим в България. Относно видовете бактерии, които са виновни за сгъстяването му, ще напишем в следваща статия.

Лятото е най-доброто време за кисело мляко или подсладено, или в биряни, кадхи, ласи, шрикханд, панир тикка, алоо тикка или обикновена райта. Ястията на базата на кисело мляко са охлаждащи и идеални за лятото.

Няма да навлизам в хранителната наука за приготвянето на извара и процеса на ферментация. Просто ще го улесните с няколко съвета, които да имате предвид, докато правите извара у дома.
Използвайте мляко с добро качество. Пълното кремаво мляко дава плътен нов продукт.
Винаги кипвайте млякото, преди да подквасите. Това гарантира, че млякото не се разваля по време на процеса на ферментация.
Млякото не трябва да е горещо. Ако е много горещо, млякото може да се коагулира и в крайна сметка може да получите зърнеста извара.
Ако млякото е студено, изобщо няма да се стегне.
Млякото трябва да е топло. Просто потопете малкия си пръст в млякото и трябва да се чувствате топло, а не горещо.
Много е важно подкваската да се разтвори равномерно в млякото. Разбийте много добре с лъжица или четчица.
Ако е студено в стаята, тогава покрийте купата или тигана, в който е сместа, с топла кърпа или топло одеяло и я дръжте на топло място в кухнята си.
Също така можете да поставите купата в голям голям буркан и след това да покриете буркана. ето как свекърва ми правеше исело мляко през зимата в Делхи.
През лятото млякото ще стегне по-бързо, отколкото през зимата. Така че запомнете това.
Можете да използвате всяко количество мляко, което искате, за да направите плътно сисело млекце.
За половин литър мляко от 1 до 2 чаени лъжички подкваска се получава добре. Увеличете пропорционално за по-големи количества мляко.
След като готовото ново мляко се стегне, охладете го.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *