Кабинетът на Моди одобрява износа на ракетната система Акаш и създава комитет за по-бързо одобрение на износа

Официална информация от посолството на Индия в България

В следствие инициативата Atma Nirbhar Bharat, Индия увеличава своите възможности за производство на голямо разнообразие от отбранителни платформи и ракети. „Акаш“ е важна ракета за страната с над 96 процента индегенизация.

Акаш е въздушна ракета с обхват 25 км. Ракетата е въведена през 2014 г. в индийските въздушни сили и през 2015 г. в индийската армия.

След въвеждането й в Службите, интерес към ракета Акаш проявяват много приятелски страни по време на Международни изложби / Def Expo / Aero India. Одобрението от страна на кабинета ще улесни индийските производители да участват в Заявленията за информация / производство, издавани от различни страни.

Досега индийският отбранителен износ включваше части / компоненти и т.н. Износът на големи платформи беше минимален. Тази инициатива на кабинета би помогнала на страната да подобри своите отбранителни продукти и да ги направи конкурентоспособни в световен мащаб.

Експортната версия на Акаш ще се различава от системата, която е на разположение в момента на индийските въоръжени сили.

Освен Акаш, интерес се появява и към други основни платформи като крайбрежни системи за наблюдение, радари и въздушни платформи. За да се предоставят по-бързи одобрения за износ на такива платформи, е създаден комитет, вклющчващ Ракша Мантри, министъра на външните работи и съветника по националната сигурност.

Този комитет ще упълномощи последващия износ на основни местни платформи за различни страни. Комитетът също така ще проучи и различни налични варианти, включително междуправителствените пътища за износ.

Правителството на Индия възнамерява да се съсредоточи върху износа на отбранителни платформи с висока стойност, за да постигне целта от 5 милиарда щатски долара отбранителен износ и да подобри стратегическите отношения с приятелски чужди държави.

Ню Делхи

30 декември 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *