Изследователите от IIT Mandi разработват приложение с ИИ за управление на домашна карантина за пациенти с COVID-19

FinancialExpress

Приложението може да служи и като неразрушима платформа за мобилни телефони за не-COVID потребители на мобилни устройства, при ситуации като полицейски час или някакви национални спешни случаи за идентифициране на нарушителите на закона.

Тъй като миналата година пандемията от коронавирус надделя, властите и хората по света се бориха да наблюдават положителни пациенти с Covid-19 при нарушаване на домашните и институционални карантинни правила. За да се спре разпространението на коронавирус, е необходимо да се гарантира, че заразеният пациент остава в карантина, но както често виждаме, това е трудно да се приложи. За да смекчат това, изследователите от Индийския технологичен институт (IIT) Манди са разработили първото по рода си мобилно приложение, което може непрекъснато да наблюдава и точно открива самоличността на лице, което е на карантина, така че никой пациент да не може да наруши зададената географска позиция.

Приложението, наречено LakshmanRekha – е приложение за управление на карантина за домашен карантин (HQMA) с изкуствен интелект и биометрично задвижване за пациенти с COVID-19, което използва комбинация от биометрична проверка, гео-фехтовка и изкуствен интелект за непрекъснато наблюдение и точно откриване на идентичността на дома лица под карантина. В допълнение към управлението на карантината, това приложение може да служи и като непробиваема платформа за мобилни телефони за нормални (не COVID) мобилни потребители, ситуации като полицейски час или някакви национални извънредни ситуации за идентифициране на нарушителите на закона.

Резултатите от изследователската работа, финансирана от Департамента за наука и технологии, са създадени от водещия учен в това изследване д-р Адитя Нигам, асистент в Училището по компютърна техника и електротехника – IIT Mandi и съизследовател по проучване на д-р Арнав Бхавсар; заедно с изследователите Дакш Тапар и Пиюш Гоял от IIT Mandi, с д-р Gaurav Jaiswal от IIT Delhi и д-р Kamlesh Tiwari и Rohit Bhardwaj от BITS Pilani.

Говорейки за приложението, д-р Нигам каза: „Разработихме пилотна версия на мобилното приложение LakshmanRekha и го тествахме на малки набори от данни. Получените резултати са много добри и сега работим за добавяне на повече функционалност, мащабируемост и използваемост, за да го направим готово за внедряване. “

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *