Износът на кимион от Индия вероятно ще надхвърли 2 лакх тона през този сезон

FinancialExpress

Според данните на държавния департамент по земеделие, засяването на кимион в Гуджарат е намаляло до 4,69 лакх хектара от 4,88 лакх хектара през миналия сезон.

Износът на кимион от Индия вероятно ще достигне 2 лакх тона до края на текущия сезон, през следващите няколко месеца.

Освен Индия, Турция и Сирия са основните производители на кимион. Афганистан също произвежда малки количества кимион. Съобщава се обаче, че Турция и Сирия са произвели по-малко кимион през този сезон и следователно износителите на кимион от Индия ще се възползват, каза Ашвин Наяк, основател и председател на Федерацията на заинтересованите страни от индийската подправка, със седалище в Унджа в северната част на Гуджарат.

Повече от 90% от реколтата от кимион в Индия се събира в Гуджарат и Раджастан. Добивът на кимион от двете държави обикновено достига до Комитета за пазара на селскостопански продукти на Unjha (APMC), един от най-големите селскостопански пазари в Азия.

„В сравнение с миналата година производството на кимион в страната вероятно ще остане с 10 до 15% по-ниско. Миналата година производството на кимион беше около 92 лакирани торби (55 кг на торба) в Индия. Този сезон това би било около 85 до 90 лак чанти поради ранното излизане от зимата в районите за отглеждане на кимион в Гуджарат “, каза Наяк.

Според данните на държавния департамент по земеделие, засяването на кимион в Гуджарат е намаляло до 4,69 лак хектара от 4,88 лак хектара през миналия сезон. Пазарът Unjha получава близо 1000 торбички на ден от северна Гуджарат, Сауращра и части от Раджастан.

Цените на кимион с добро качество са около 2700 до 2900 рупии за 20 кг в Unjha, докато тези на кимион със средно качество са около 2400 до 2600 рупии за 20 кг.

С над 80% от общото производство на кимион в света, Индия е най-големият износител на подправката. Повечето от износа са за страните от Персийския залив, следвани от САЩ, Европа, Китай и страните от Латинска Америка.

Миналата година производството на кимион в Турция беше около 15 000 тона. Тази година се очаква да бъде по-ниска. В Сирия политическата нестабилност затрудни земеделския сектор. Производството на Афганистан се е увеличило до 10 000 тона в сравнение с около 6 000 тона миналата година, каза водещ износител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *