Изгражда се нова екосистема за Индия, която да играе ефективна глобална роля: PM Modi

По официлна информация на Индийското посолство в България

От изследвания до проектиране и разработка, Индия е подготвена да улови световното темпо на 21 век.

Премиерът Нарендра Моди в събота заяви, че в Индия се изгражда необходима екосистема за иновации, изследвания, проектиране, развитие и предприемачество, за да се даде възможност на страната бързо да се промени и да играе ефективна роля сред общността на нациите. Той направи това изказване на Големия финал на Smart India Hackathon.

„Този ​​хакатон не е първият проблем, който се опитахте да разрешите, нито пък последният“, каза министър-председателят, пожелавайки на младежите да продължат да правят три неща: учене, задаване на въпроси и решаването им.

Той подчерта, че когато човек учи, получава мъдростта да поставя въпроси и Националната образователна политика на Индия отразява този дух. Той добави, че фокусът се измества от тежестта на училищната чанта към благото на познанието, което помага за цял живот-  от просто запомняне към критично мислене.

Той изтъкна, че новата образователна политика се фокусира върху ученето, научните изследвания и иновациите, за да направи опитът в училището, колежа и университета плодотворен и широкообхватен.

Премиерът отбеляза, че акцентът върху интердисциплинарното изучаване е една от най-вълнуващите черти на новата образователна политика. Тази концепция набира популярност, тъй като един шаблон не е приложим за всички. Той добави, че акцентът върху интердисциплинарното обучение ще гарантира фокусът да подадне върху това, което студентът иска да научи, а не върху това, което обществото  очаква от ученика.

Цитирайки Баба Сахеб Амбедкар, че образованието трябва да бъде достъпно за всички, министър-председателят каза, че тази образователна политика е посветена и на идеята му за достъпно образование. Националната образователна политика е важна за достъпа до образование, започвайки от началното училище. Той добави, че политиката има за цел да увеличи брутния коефициент на записване във висши училища с 50% до 2035 г. Той заяви, че тази образователна политика набляга на създаването на предприемачи, а не на персонал, търсещ работа. Тоест, да бъде стартирана реформа в начина на мислене и подход.

Премиерът каза още, че новата образователна политика ще помогне на индийските езици да напредват и да се развиват по-нататък. Той добави, че учениците ще се възползват, като учат на собствения си език в ранните си години. Той завърши с думите, че новата образователна политика ще разпространи богатството на индийските езици по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *