Историята на Индия част 1

Историята на Индия започва преди 75 000 години с първите свидетелства за дейността на Хомо сапиенс, намерени в долината на река Нармада. За тази ранна човешка дейност говорят скалните рисунки в пещерата Бимбека в щата Мадхия Прадеш. Изображенията разказват истории от ежедневието, свидетелстват за разнообразието на религиозните ритуали и дават представа за животинския и растителен свят преди 34 000 години.

От времето на Неолита е поселището Мехъргарх (7000 – 2500 година пр. Хр.). Жителите му обитавали къщи, изградени от тухли от кал, държали житото в житници, отглеждали овце, кози, развивали занаятите и земеделието. Освен като най- древния земеделски център, селището е познато и като място, където са правени първите зъболекарски умения.

Индската цивилизация датира от 3300-1300 година пр. Хр. Заемала територията на северозападна Индия по поречието на реките Инд, Гаггар-Хакра, Ямуна, земите между Ганг и Ямуна и районите на Пенджаб, Сауращра, Раджахстан; на запад достига до Белуджистан; на изток – Утар-Прадеш; на север до Пенджаб и на юг до Гуджарат.

Индската цивилизация е една от най-древни цивилизации, съществували в света, с население от пет милиона души.

Градовете на индската цивилизация впечатлявали със строителството на пристанищата си, зърнените складове, защитни стени, предпазващи ги от наводнения и нападения на враговете.

Археолозите откриват наличието на писменост, която е все още недешифрирана.

Харапската цивилизация била известна и с изработката на уреди за измерването на точки на хоризонта, приливите, отливите и морските течения. Пристанищните докове били строени съобразно тези измервания.

Хората от тази цивилизация притежавали познания по стоматология, за което свидетелстват останките от пробити на живо човешки зъби и изработката на коронки. Те извършвали и прости хирургически операции.

Търговците от големите градове на харапската цивилизация имали икономически връзки с Месопотамия, Арабия, Средна Азия и Шумер.

Някъде към 1800 г. пр. Хр., започнал упадъкът на харапската цивилизация. Според някой схващания, той бил причинен от западането на търговията с Месопотамия и Египет, както и от засушаването, настъпило при изменението на  течението на река Инд. Други предполагат, че напускането на градовете било вследствие на изменението на климата или на нахлуването на арийските племена от централна Азия. Не на последно място се лансира и теорията за силно земетресение в 1500 г. пр. Хр., разрушило множество харапски градове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *