Индийският съвет за културни отношения представи портрета на Шри Атал Бихари Ваджпайе джи

Индийският съвет за културни отношения (ИСКО) организира събитие в памет на покойния Шри Атал Бихари Ваджпайе джи, бивш Министър-председател на Индия, на 16 август 2020 г., като представи портрета на Шри Вайпаее в сградата на съвета.
Събитието се организира на втората годишнина от смъртта на Шри Атал Бихари Ваджпае Джи, за да припомни за него и неговия принос за изграждането на Нацията.

Събитието на 16 август започна с представяне на картината на Шри Атал Бихари Ваджпайе джи от Шри Рам Нат Ковинд, Почитаемия президент на Индия във Виртуален режим в присъствието на Шри В. Муралейдхаран, Държавен министър на външните работи и д-р Винай Сахасрабудхе, Президент на Индийския съвет за културни отношения и член на парламента. Картината e рисувана с маслени бои върху платно от Шри Васудео Камат, изтъкнат художник от Мумбай, златен медалист, който е получил няколко награди както в национален, така и в международен план.

Шри Атал Бихари Ваджпайе е бил служебен председател на Индийския институт за културни отношения от март 1977 до август 1979 г., когато е бил външен министър в правителството на Джаната след извънредното положение. По време на мандата си на Външен министър, Важдпайе джи стана първият човек през 1977 г., който изнесе реч пред Общото събрание на ООН на хинди. Именно благодарение на неговата визия и ръководство, Индийският съвет за културни отношения допълнително разшири и разпространи индийската култура по целия свят. Като депутат в парламента, като Министър на външните работи и най-накрая като Министър-председател, Шри Атал Бихари Вайпайе остави отличителна и трайна следа върху дейността на Съвета за културни отношения.

ИСКО беше създаден на 9 април 1950 г., за да участва активно във формулирането и прилагането на политики и програми, свързани с външните културни отношения на Индия; с цел да насърчава и укрепва културните отношения и взаимното разбирателство между Индия и други страни и да промотира културния обмен с чужди държави и хора. ИСКО има 19 регионални офиса в различни щати в Индия и 38 културни центъра в чужбина, които изпълняват неговата програма в световен мащаб. През годините ИСКО се разрастна и разшири дейността си и днес е част от културната дипломация на Министерството на външните работи, с мандат да проектира меката сила на Индия в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *