„Инвестициите в ICO са на зараждащ се етап в Индия, бъдете внимателни“, по думите на Нитин Шарма

Thehindubusinessline

Първоначалното предлагане на монети (ICO) се превърна в предпочитана възможност за набиране на средства за стартиращи фирми в най-добрите технологични центрове в света. Индийските стартиращи фирми също започнаха да се възползват от тази възможност. Интелигентни инвеститори от цял ​​свят влагат малки инвестиции в обещаващи стартиращи фирми.

В интервю за BusinessLine Нитин Шарма, основател на Incrypt Blockchain, Angel Investor и бивш основател на Lightbox VC, споделя мнението си за плюсовете и минусите на ICO и свързаните с това предизвикателства. Откъси:

Стартиращите фирми започнаха да разглеждат ICO като основна възможност за финансиране. Как гледате на тази алтернатива в сравнение с традиционните начини за набиране на капитал?

Както конвенционалният начин за финансиране чрез рисков капитал, така и новият ICO начин, имат свои собствени плюсове и минуси. Според мен и двете ще съществуват съвместно и ще бъдат по-подходящи за различни видове стартиращи фирми.

От гледна точка на предприемача, има три ключови потенциални ползи от концепцията за ICO. В много случаи това може да бъде по -бързо от типичното набиране на капитал.

Второ, ICO могат да позволят създаването на глобална общност или мрежа от потребители на продукта или услугата, дори преди тя действително да бъде разработена. ICO позволяват по -демократизирано и децентрализирано колективно финансиране.

И накрая, за разлика от рисковия капитал VC средствата, повечето ICO не включват отказване от частта от собствения капитал при стартирането.

Вместо това те издават крипто жетони на инвеститорите.

Какви са недостатъците на ICO?

Стартиращите фирми, които набират традиционни фондове за VC, често могат да се възползват от стойността, която тези инвеститори носят извън своя капитал (по отношение на мрежи и съвети).

Това е една от причините дори ICO да започнат да набират частни кръгове с такива инвеститори, преди да отидат на публична продан.

Стартиращите фирми, които отиват за финансиране на VC, обикновено събират пари на етапи въз основа на техния растеж и други показатели, така че един риск при пътя на ICO е потенциалната липса на финансова дисциплина, когато неопитни екипи внезапно събират много повече капитал, отколкото могат ефективно да използват.

Разви ли се пазарът на ICO?

Инвеститорите трябва да отбележат, че настоящият пазар на ICO е зараждащ се и пълен с измами, манипулации и в рискове.

В комбинация с липсата на регулация и защита на инвеститорите, които обикновено идват с капитал, човек трябва да бъде изключително внимателен, когато проучва инвестициите в ICO.

Какви са предимствата и недостатъците при набирана на капитал чрез ICO?

Преследвайте потребителски случай, при който децентрализацията и Blockchain ще създадат реално предимство за потребителите или бизнеса.

Човек трябва да събере силен технически екип с поне един човек с опит в развитието на Blockchain.

Трябва да третирате бялата книга (която се предлага като документ за оферта на потенциални инвеститори в ICO) не само като маркетингов документ, но и като добре обмислен план за изграждане на вашия проект.

Не наемайте платени съветници само заради тяхното име.

Вместо това стартиращите фирми трябва да се ангажират с тези, които действително ще участват в подкрепа на проекта в дългосрочен план.

Трябва да се помни, че регулаторните органи предприемат строги действия в много страни, ако капиталът е бил привличан в нарушение на законите за ценните книжа.

Какви са разходите за eдно ICO?

Човек не трябва да подценява времето и разходите, които могат да отнемат подготовката и завършването на ICO. Това зависи от пазарните цикли. Бюджетите възлизат на най-малко $ 100,000-200,000 в настоящата среда.

Как Индия се ползва от ICO като опция за набиране на средства?

Индия е малка част от глобалния път за набиране на средства за ICO. Проследил съм между 30 и 40 индийски екипа, които са се опитвали да преследват ICO.

Тъй като Индия няма регулаторна структура за ICO, всички те са избрали чужди юрисдикции и по -голямата част от набрания капитал също е от чуждестранни инвеститори.

Пазарът на ICO беше изключително горещ няколко месеца назад, отчасти се дължи на експоненциалното покачване на стойността на Ethereum и Bitcoin.

В момента обаче ситуацията е съвсем различна и набирането на капитал чрез ICO може да бъде по-дълго, по-скъпо и контрапродуктивно.

Следователно, много малко нови проекти от Индия в момента са в състояние да наберат значителен капитал чрез ICO.

Какви са възможностите за повишаване на ICO в Индия?

Предвид разрушителния потенциал на този нов метод, ние се застъпваме да обърнем голямо внимание и да проведем експерименти с пресяване, за да стартираме някои висококачествени ICO, защото Индия може да бъде основен бенефициент на капитала, който може да дойде да подкрепи индийските стартиращи фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *