Иновативно достъпно устройство за управление на диабета на младите хора в Хайдерабад

TelanganaToday

Денят на почти всеки пациент с диабет започва с убождане на пръста си, за да провери нивата на кръвната глюкоза рано сутрин. След като премина през това изпитание, 20-годишното градско момиче Дуввуру Вършита мечтаеше да намери безболезнено и достъпно решение за управление на диабета.

Тя, заедно с Вимал Кумар, измислиха лесен за използване и евтин неинвазивен глюкомер, наречен EzLyf – конфигурируема, евтина и безболезнена система за мониторинг на глюкозата, включваща и пускане. Наскоро тяхната компания VivaLyf Innovations, която се инкубира в университета в Хайдерабад, получи голямо финансиране от Пеюш Бансал, основател и главен изпълнителен директор на Lenskart и Анупам Митал, основател и главен изпълнителен директор на People Group за Shark Tank India.

„Бях диагностициран с диабет тип 1 в много ранна възраст“, ​​споделя Варшита, „и това е много скъпо заболяване за лечение. Лекарите съветват пациентите да проверяват нивата на кръвната си захар поне три до четири пъти на ден. Тъй като всяка лента за глюкомер струва около 40 рупии, за да следите диабета всеки ден би струвало около 160 рупии всеки ден и близо 4 800 рупии на месец. И разходите не спират дотук, тъй като човек също трябва да се увери, че приема редовно лекарства, за да поддържа кръвната захар под контрол. Такива разходи могат да нарушат бюджета на всяко семейство от средната класа“, добавя тя. Вършита е само на 10 години, когато обещава на баща си, че ще намери решение за това.

Въпреки че се квалифицира за IIT, Варшита избра да търси кариера в биотехнологиите и по време на национален хакатон тя срещна Вимал, електронен инженер, който й помага да реализира мечтите си.

Обяснявайки за устройството, Вимал казва: „Устройството EzLyf е малко като писалка. Просто трябва да го свържете към вашия смартфон, да отворите приложението и да поставите пръста си върху екрана. Приложението записва стойности с помощта на близка инфрачервена спектроскопия (NIR). Лъч от тази светлина взаимодейства с глюкозните молекули в пръста ви, за да изчисли абсорбционния спектър между молекулите и вълната. Тези стойности на спектъра се филтрират с помощта на изкуствен интелект (AI) и стойностите се показват на вашия смартфон за максимум 60 секунди. Можете да използвате устройството на обществено място, без да привличате внимание към себе си.

Не за първи път Вършита и Вимал печелят награда. Стартъпът беше вторият подгласник в състезанието EMPOWER-2021, Accelerating Women Entrepreneurship и спечели TiE Women Global Pitch-2021 в Хайдерабад. Те също така спечелиха хакатона за иновации в здравеопазването NITTE и бяха включени в деветте най-добри бъдещи стартиращи предприятия в здравеопазването на AIM-NITI Aayog за 2021 г.

Bhanu Reddy Varla, старши предприемач и инвеститор, наставлява дуото по пътя им към успеха. „Забелязах ги в университета в Хайдерабад. Те бяха много запалени по този проект и това ме накара да инвестирам в стартирането. Успях да ангажирам няколко експерти в тази област, за да помогна на екипа да подобри продукта, преди да го пуснем. Беше много горд момент за мен, когато получиха финансирането в Shark Tank India.”

В момента устройството е в предклинични изпитания и ще бъде готово за пускане на пазара през следващите шест до осем месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *