Индийски и български поетеси се срещнаха на лирично соаре в посолството на Индия в България

Bulgaria-India Women Association (BIWA) към индийското посолство в България проведе снощи своята месечна среща, този път посветена на поезията. Организатор и водеща на събитието беше съпругата на индийския посланик Барбара Яворска Рана, която изпълни и стиховете в превод на английски език. В поетичното четене се включиха български и индийски поетеси, между които Мона Каушик –  индийски фолклорист, културолог, писател и преподавател, председател на фондация Девам – индийско-българско общество за изкуство и култура, Гергина Дворецка – председател на фондация „Европа и светът“ , автор на няколко книги с поезия и белетристика и Виделина Гандева – експерт в културата и туризма, актриса и общественик, председател на „Института за жени електронни лидери“, която представи стихове от първата си стихосбирка с лирикотерапия „Вибрации“. Виделина е идеен инициатор на поетичната вечер и автор на проекта „Литературно соаре“, финансиран от национален фонд Култура, който се осъществява всеки месец в Art Club Enjoy – Пловдив с мениджър Мариана Ангелова с участието на актрисите Паулина Гегова и Валерия Минева.

В представянето стиховете се включи и Катя Тошева артист, посветил се на индийските танци, ръководител на Kaya dance school София. Катя Тошева и Виделина Гандева демонстрираха нов вид пърформанс – танцов етюд на фона на актьорско четене на лирика.

На поетичната вечер присъстваха дами от индийската общност в София, членове на женската асоциация към посолството. Сред гостите беше и Нирадж Кумар – зам.-председател на българо-индийски технологичен форум „Махатма Ганди“.

Photo: Евгения Белчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *