Индийската икономика твърдо върви по пътя към възстановяване и дългосрочно обновяване, казва вицепрезидентът Найду

FinancialExpress

Вицепрезидентът Найду отчете, че икономиката е нараснала с рекордни темпове от 20,1 % през първото тримесечие на 2022 г. за разлика от свиването от 24,4 % през същото тримесечие на последния фискален бюджет.

Индийската икономика е твърдо по пътя към възстановяване и дългосрочно обновяване, въпреки че втората вълна от COVID-19 я забавя, подпомогната от поредица навременни мерки и политическите реформи, предприети от Центъра, каза вицепрезидентът М Венкая Найду тук в събота.

Той каза, че икономиката е нараснала с рекордни темпове от 20,1 % през първото тримесечие на 2022 г. за разлика от свиването от 24,4 % през същото тримесечие на последния фискален бюджет. Различни доклади показват силен ръст в производствения и строителния сектор, каза той.

Найду отбеляза, че селскостопанският сектор е „последователен производител“, като отбеляза ръст от 4,5 % през първото тримесечие срещу 3,5 % през същия период на миналата година, като отново показа своята „устойчивост“.

„Основните сектори като торове, цимент, стомана, въглища и рафинерийни продукти също показаха положителен ръст“, каза той, говорейки по време на тържествата за платинен юбилей на Търговската камара на Хиндустан тук.

„Сега сме готови на върха на икономическия преход и всички показатели сочат към дългосрочна фаза на растеж и възстановяване през следващите месеци. В РБИ е запазил проекцията на растеж на 9.5 на сто за ФГ 21-22 „, каза той.

„Поредица от навременни мерки и политическите реформи, предприети от Центъра, икономическата ситуация се подобрява постепенно“, каза Найду.

С облекчаването на ограниченията в различни държави доверието на потребителите се върна и настроенията на пазара показаха положителна тенденция, каза той.

Водени от силните макроикономически основи и перспективни реформи на Центъра, включително GST, отваряне на преки чуждестранни инвестиции, укрепване на инфраструктурата, икономиката има потенциала да достигне 5 трилиона щатски долара през следващите години, каза той.

Центърът и щатите трябва да работят в дух на „екипна Индия“ за дългосрочното възраждане на икономиката и да насочат Индия към по-високи висоти във всички сфери, каза той.

Заявявайки, че страната е благословена с огромно население от образована младеж и научна работна ръка, вицепрезидентът каза, че технологичните и научните иновации играят ключова роля в движението на икономиката.

„Трябва да се постави по -голям акцент върху създаването на подходяща екосистема за процъфтяване на иновациите чрез увеличаване на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност. В този контекст субектите от публичния и частния сектор трябва да се обединят, а (търговските) органи като Търговската камара на Хиндустан трябва да играят проактивна роля “, каза той.

Найду каза, че Тамил Наду е привлекателно място за инвестиции със стабилно и благоприятно за инвеститорите правителство.

„Тамил Наду има богато културно наследство с мрачно минало. Въглеродните датировки на някои от разкопките хвърлиха нова светлина върху древността на цивилизацията Тамирабхарани, разкривайки, че тя е била на 3200 години. Можем също да видим влиянието на тамилската индийска култура в храма Ангкор Ват в Камбоджа, който е построен в началото на 12 век “, каза той.

Вицепрезидентът също повтори коментарите на главния министър М. К. Сталин, че историята на индийския субконтинент трябва да бъде „пренаписана“.

„Подкрепям възгледите на Сталин, че историята на индийския субконтинент трябва да бъде пренаписана. Тя трябва да бъде пренаписана с индийска гледна точка, а не през колониална леща ”, каза Найду.

В четвъртък главният министър, докато разкрива в събранието констатацията на проучване, което сочи към 3200-годишна цивилизация в Тамил Наду, заяви, че държавният археологически отдел, в опит да проследи тамилските културни корени, ще предприеме разкопки в страни, включително Индонезия и държави като Андхра Прадеш след получаване на надлежно разрешение.

CM каза, че основното задължение на правителството е да установи чрез доказателства и въз основа на науката, че историята на индийския субконтинент трябва да бъде написана, започвайки от тамилския пейзаж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *