Защо индийската кухня е така невъобразимо вкусна?

Аз съм българка и никога не съм била в Индия, но имам приятели от Индия и съм похапвала в индийски ресторанти. През 2019 г. в моя роден град Пловдив се проведе за първи път фестивалът Ароматите на Индия.

На двудневното събитие имах възможността да се насладя на индийска вегетарианска кухня, защото фестивалът беше в края на ноември в рамките на Коледните пости. Индийски чай, пиво и вино и най-разнообразни вегетарианки специалитети  – ориз басмати, идли, доса, чапати.

Зададох си въпроса – кое обединява всички тези специалитети и ги прави различими от останалите кухни и при това много вкусни?

И ето какво мисля:

Начинът на готвене.

Повечето хора нямат представа колко време изисква приготвянето на ястията в Индия, защото при индийците е важно да се развиват и обогатяват постепенно вкусовите качества. Например да вземем стандартното ястие пилешко с къри. Първо пилето се маринова в кисело мляко, подправки, най-вече джинджифил и чесън, те трябва да влязат дълбоко в ястието. Използва се щедро количество нарязан лук, в който се добавят карамфил, семена от кимион, канелена пръчица и дафинов лист… Най-трудоемко е да се изпише индийска рецепта, защото постепенното добавяне на вкусове е доста дълъг механизъм. Цялата рецепта вижте тук.

Подправките.

Начинът на приготвяне ни води към втората причина за вкусотията, наречена индийска кухня, а това са подправките, които индийците познават до съвършенство. Гледах един филм „Повелителката на подправките” и индийските готвачи са точно такива – магьосници.  Те използват голямо количество голямо разнообразие от подправки и техните техники на готвене увеличават аромата в крайния продукт. Опитният индийски готвач използва подправки като художник, който използва цветовете.

Традиция.

Рецептите се предават от поколение на поколение и се подобряват и адаптират въз основа на личния вкус и наличните съставки. Ако практикувате една рецепта от стотици години, ще я познаваш.

Разнообразие.

Индия е огромна като територия, с много различни видове култура различен климат, езици, видове храни и стилове.

История.

За последните 5000 години индийската кухня е повлияна от всякакви фактори, като например твърда класова система, метеорологични модели и международни търговски пътища.

Здраве.

Индийската храна се приготвя с акцент върху здравето. Подправките, които се използват са полезни, освен, че са вкусни. Другите съставки също се използват с баланс и са здравословни, като кокос, боб, ориз и много хранителни зеленчуци. Противно на общоприетото масово хранително убеждение, здравословната храна има и по-добър вкус, когато е приготвена от художник.

Колорит.

Ние се храним с очите и носа, преди да отворим устата си, а индийската храна е едновременно ароматна и цветна.

Преживяване.

Индийските ресторанти са много артистични и отворени към хората,  атмосферата е уютна, съчетава се с музика и танци. По принцип храната е по-трудна за приготвяне, но не винаги е по-скъпа. Освен това готвачите и обслужващият персонал  са общителни и приятни за срещи и разговори,  винаги ентусиазирани от това, което правят.

Виделина Гандева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *