Индийка инженер е сред най-големите милиардери в света

LiveMint

След много усилия за разбиване на стъкления таван, броят на жените, които достигат до властови позиции и заемат ъгловия офис, започна да се увеличава през последните години. Жените от индийски произход не изостават в прокарването на собствените си пътеки и трупането на богатства. 

Сред онези, които са доказали своята смелост, е Jayshree V Ullal, президентът и главен изпълнителен директор на Arista Networks, фирма за компютърни мрежи. 

Улал оглавява Arista Networks от 2018 г. и отговаря за превръщането на компанията в бизнес с милиарди долари чрез историческо и успешно IPO през юни 2014 г. Тя се присъедини към фирмата, когато тя нямаше приходи и имаше по-малко от 50 служители.

Тя също е в борда на директорите на Snowflake, компания за облачни изчисления, която стана публична през септември 2020 г.

С нейното нетно състояние, достигнало 2,1 милиарда долара през 2022 г., Forbes я обяви за една от най-богатите жени в Америка, които са направили себе си. Текущата й нетна стойност е 1,7 милиарда долара към момента на писане на тази статия. 

Според списанието Улал притежава около 5% от акциите на Ариста, „някои от които са предназначени за двете й деца, племенница и племенник“. 

Тя е носител на множество награди, включително „Предприемач на годината“ на E&Y през 2015 г., „Най-добрите изпълнителни директори в света“ на Barron през 2018 г. и една от „20-те най-добри бизнесмени“ на Fortune през 2019 г.

Улал е роден в Лондон и е израснал в Ню Делхи. Учи електроинженерство в държавния университет в Сан Франциско и инженерен мениджмънт в университета Санта Клара.

Други индийски американски жени, които стигнаха до списъка на Forbes, са Neerja Sethi, съосновател на Syntel; Неха Наркхеде, съосновател и бивш технически директор на Confluent; бившият главен изпълнителен директор на PepsiCo Индра Нуйи и Решма Шети, съосновател на Ginkgo Bioworks.Даян Хендрикс, съосновател и председател на ABC Supply, оглавява класацията за пета година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *